28.1 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO cumpără urgent cărbune de la carierele private pentru Termocentrala Turceni

CEO cumpără urgent cărbune de la carierele private pentru Termocentrala Turceni

Complexul Energetic Oltenia (CEO) achiziționează în regim de urgență cărbune pentru funcționarea grupurilor energetice.

Măsura a fost luată pentru aprovizionarea cu lignit de la carierele private a blocurilor energetice de la Sucursala Electrocentrale de la Turceni. Directoratul Complexului Energetic Oltenia a aprobat în regim de urgență achiziția, iar negocierea cu operatorii privați este programată chiar săptămâna aceasta, respectiv vineri. Achiziția de cărbune energetic pentru Sucursala Electrocentrale de la Turceni prevede inclusiv asigurarea transportului combustibilului de către furnizor sau furnizori. Cărbunele trebuie să fie concasat și să aibe o granulație de sub 150 mm. Se propune încheierea unui acord-cadru pe 20 de luni. În județul Gorj există cariere private care exploatează cărbune în zona Motru. Lignitul este însă exportat în Serbia, la prețuri convenabile. Rămâne de văzut care va fi prețul maxim pe care Complexul Energetic Oltenia este dispus să îl achite pentru cărbunele de la carierele private.

Caută cărbune peste tot

Administrația companiei energetice a anunțat că și-a propus să folosească orice cantitate de cărbune disponibilă, având în vedere prețurile bune la energia electrică. În momentul de față, Complexul Energetic Oltenia consumă cantități considerabile de lignit pentru funcționarea grupurilor energetice. Din acest motiv a crescut necesarul, iar acest lucru se reflectă prin scăderea cantităților de lignit în special la depozitele din carierele miniere.

Compania energetică funcționează în prezent cu 4 grupuri energetice. Sunt pornite: un grup la Termocentrala de la Rovinari, două blocuri energetice la Sucursala Electrocentrale de la Turceni și un grup energetic la Sucursala Electrocentrale de la Ișalnița. Cărbune de la CEO este trimis însă și la Termocentrala Craiova, externalizată de la 1 octombrie din cadrul colosului energetic.

Acționarii CEO se reunesc în ultima ședință din 2022

Este de amintit că joi este programată ultima ședință din acest an a acționarilor din Complexul Energetic Oltenia. Discuțiile pe marginea unor teme de interes pentru compania energetică vor avea loc la București. Se va dicuta în legătură cu anumite contracte de împrumut, modificarea Actului Constitutiv al Complexului Energetic Oltenia și în general despre perspectivele pentru anul viitor. Complexul Energetic Oltenia are patru acționari. Aceștia sunt: Ministerul Energiei, Fondul Proprietatea, Electrocentrale Grup și Închiderea și Conservarea Minelor SA, aflată în faliment. Cel mai important acționar este statul prin Ministerul Energiei, cu peste 77% din acțiuni.

La nivelul CEO este în curs de implementare un Plan de restructurare și decarbonare. Acesta presupune închidere de capacități și reducerea personalului pe de o parte și investiții noi pe de altă parte. Prin renunțarea la grupurile energetice actuale se va reduce treptat și cantitatea de cărbune consumată an de an de CEO.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS