22.3 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjConcurs internațional de salvare montană, la Rânca

Concurs internațional de salvare montană, la Rânca

Un concurs de salvare montană cu participarea europeană va fi găzduit de stațiunea montană Rânca. Evenimentul este organizat de către Serviciul Județean al Salvamont Gorj și Salvamont România.

Concursul de salvare montană se va desfășura în cursul lunii martie a anului viitor. Se estimează ca în perioada respectivă la Rânca va fi suficientă zăpadă pentru desfășurarea probelor. Lipsa zăpezii nu va fi însă un impediment, potrivit reprezentanților Serviciului Județean al Salvamont, din cadrul Consiliului Județean Gorj.

Vor participa echipe de salvatori miontani din Polonia, Austria, Slovacia, Germania, Italia (2 echipe), Spania, Serbia și România. Probele de salvare vor fi dificile și vor implica utilizarea ultimelor echipamente apărute în domeniu și care se află și în dotarea salvamontiștilor din România.

Speră să fie zăpadă

În măsura în care va exista disponibilitate se va încerca aducerea și a unui elicopter folosit în salvarea montană și nu numai și care se află în Caransebeș. Pe lângă participarea la Concursul de salvare de la Rânca, de sub Vârful Păpușa, echipele de salvatori vor vizita și Centrul de analiză a datelor deschis anul acesta în premieră națională la Târgu Jiu. Centrul este dotat cu un soft de analiză a datelor și prelucrează imagini obținute din teren cu ajutorul dronelor.

„Va fi un concurs internațional pe care îl pregătim pentru stațiunea montană Rânca. Este o zonă foarte bună pentru pregătire. Nu este pentru prima dată când salvatori din Europa vin în Gorj. Sperăm să avem și zăpadă în prima lună a primăverii anului viitor. Atunci este de regulă cea mai multă zăpadă în zona montană. Nu va fi o problemă însă pentru că vom putea derula concursul”, a declarat Sabin Cornoiu, președintele Salvamont România și directorul Serviciului de Ambulanță Județean Gorj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS