Între 30.000 și 35.000 de porci vor fi sacrificați de Crăciun în județul Gorj. Potrivit reprezentanților Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Gorj, estimarea are în vedere cifrele de anul trecut. Asomarea porcilor va începe către finalul lunii noiembrie, în mini-vacanța de Ziua Națională.
Sorin Ștefănescu, directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Gorj, le recomandă proprietarilor de porci să solicite asistență din partea medicilor veterinari pentru ca animale bolnave să nu intre în consumul populației. Vizate sunt suinele infectate cu virusului pestei porcine africane. În județul Gorj sunt în momentul de față 6 focare de pestă porcină africană. Un număr de două focare sunt în comuna Polovragi și 4 focare sunt în localitatea Bărbătești. Din păcate, în cazul ultimului focar a fost nevoie să fie sacrificați 20 de porci dintr-o mică exploatație.
Despăgubire de 10 per kilogram
Fermierii care au rămas fără porci în prag de Crăciun din cauza pestei porcine africare vor beneficia de despăgubiri din partea Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Gorj.
„Din păcate la ultimul focar depistat au fost sacrificate 20 de porcine. Acestea sunt procedurile. Se sacrifică întreaga populație de porci acolo unde este depistat virusul. De asemenea, pe o distanță de 10 kilometri în jurul focarului sunt instituite măsuri cu privire la mutarea animalelor Medicii veterinari monitorizează zonele unde au apărut focare. Aici nu se mai pot comercializa porci. Trebuie să fie foarte atenți la starea de sănătate a porcilor. Poate să fie pestă porcină africană sau altă boală. Ar fi bine să solicite control din partea medicului veterinar și înainte și după sacrificare. E bine să ducă și carnea pentru analize trichineloscopice, să fie totul în regulă. Pentru animalele ucise pentru că ar pestă porcină africană se acordă o despăgubire de 10 lei per kilogram”, a declarat Sorin Ștefănescu, directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Gorj.