27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorj2 milioane de lei pentru stabilizarea versanților din Defileul Jiului

2 milioane de lei pentru stabilizarea versanților din Defileul Jiului

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere(CNAIR) a alocat fonduri pentru lucrări de stabilizare a versanților din trei zone.

Este vorba de un contract de 17,8 milioane de lei împărțit în trei loturi. Acestea vizează zonele Târgu Jiu, Râmnicu-Vâlcea și Orșova. Se intenționează semnarea unui acord-cadru din luna noiembrie. Pe raza Secției de Drumuri Naționale Târgu Jiu vor fi executate lucrări la versanții din Defileul Jiului. Valoarea acordului cadru pentru Târgu Jiu este de 2,1 milioane de lei. Licitația este programată pe 2 noiembrie. Zonele de executare a lucrărilor în Defilelul Jiului sunt următoarele:

  • DN66 km 116+932 – 124+150;
  • DN 66 km 110+701 – 116+913;
  • DN 66 km 102+410 – 110+673;
  • DN 66 km 94+300 – 101+600.

Potrivit Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere vor fi executate lucrări de rănguire versanți. Perioada vizată de acordul-cadru este de 4 ani.

Lucrările vor fi executate manual

Lucrările vor fi executate manual, cu ajutorul uneltelor de mână, acolo unde este pericolul desprinderii blocurilor de stâncă care pot cădea pe platforma drumului. Se va proceda la instalarea semnalizării rutiere pe sectorul de drum adiacent versantului, operație care intră în sarcina executantului.

„Vor fi fixate frânghiile și centura de siguranță de ancorele de protecție – urcarea muncitorilor la punctele de lucru, plecând de la piciorul versantului, inclusiv coborârea – dislocarea din masiv a blocurilor de stâncă fisurate, cu ajutorul șpițului și barosului, a răngilor și a penelor – executarea politurii suprafeței. Rănguirea bucăților de stâncă se va face cu mare atenție pentru a nu rămâne bucăți de stâncă instabile care după terminarea lucrului să cadă pe platforma drumului și să producă accidente.

După terminarea lucrului sau la întreruperea lui din diferite motive, se va efectua o verificare atentă a versantului și numai după ce s-a constatat că nu există pericolul de căderi de stânci se va aproba coborârea muncitorilor și deschiderea traficului rutier. În zonele în care sunt ziduri de sprijin din gabioane, rănguirea versanților se va face cu atenție pentru a se evita degradarea acestora.

Materialul rezultat ca urmare a execuției lucrărilor de rănguire versanți, care se acumulează pe partea carosabilă, va fi îndepărtat și transportat la locul indicat de către Secția de Drumuri Naționale. Este interzisă folosirea explozibililor și a dispozitivelor mecanice cu acționare pneumatică / hidraulică, producătoare de vibrații pentru operațiunea de rănguire, în acest sens sunt agreați alpiniști atestați. Executantul are obligația de a obține avizul Poliției Rutiere și aprobarea de instituire de restricții de circulatie din partea administratorului drumului și să asigure semnalizarea corespunzătoare a punctului de lucru. Pentru realizarea acestui tip de lucrare nu este necesară obținerea unei autorizații de construire”, conform CNAIR.

Șofer ucis de o stâncă picată pe mașină

Este de amintit că, recent, un șofer și-a pierdut viața în Defilelul Jiului, după ce o stâncă s-a desprins de pe un versant și a căzut peste mașină. IPJ Gorj a demarat o anchetă în acest caz și rămâne de văzut cine va fi găsit vinovat de moartea conducătorului auto.

„La data de 2 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Orașului Bumbești-Jiu au fost solicitați să intervină la un eveniment rutier cu victime, produs pe DN 66 Defileul-Jiului. La fața locului s-au deplasat polițiști din cadrul Poliției Orașului Bumbești-Jiu și Serviciului Rutier, care au stabilit faptul că un bărbat de 56 de ani, din județul Giurgiu, în timp ce conducea un autoturism pe DN 66 Defileul-Jiului, din direcția Petroșani-Târgu-Jiu, un fragment din stâncă a lovit parbrizul mașinii.

În urma loviturii, conducătorul auto a decedat. În autoturism se mai aflau alte trei persoane. Acestea nu au suferit leziuni. În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă și efectuează cercetări pentru stabilirea cu exactitate a cauzelor și împrejurărilor producerii accidentului”, potrivit Inspectoratului de Poliție al Județului Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS