21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO nu renunță la creanța de 309 milioane de lei datorată de Termo Craiova

CEO nu renunță la creanța de 309 milioane de lei datorată de Termo Craiova

Complexul Energetic Oltenia (CEO) nu renunță la creanțele de la Termo Craiova.

Directoratul Complexului Energetic Oltenia a decis ca în urma procesului de divizare simetrică a companiei, în vederea externalizării Termocentralei Craiova 2, creanțele să rămână la producătorul de energie electrică. Potrivit conducerii Complexului Energetic Oltenia, CEO își va menține creanța datorată de Termo Craiova SA. Suma este de peste 309 milioane de lei la data de 31.12.2021. Se menține provizionul constituit și dosarul de insolvență, apărut ca urmare a neplății debitelor către principalul furnizor al Termo Craiova.

Este vorba de datorii istorice pentru agentul termic livrat ani de zile fără să fie achitat. În momentul de față este în derulare procesul de transfer al activelor Termocentralei Craiova 2 către noua companie – Societatea Electrocentrale Craiova. Excepție vor face creanțele către Termo Craiova, în valoare de peste 309 milioane de lei.

Finanțare acordată de Complexul Energetic Oltenia

CEO va acorda în schimb un sprijin financiar viitoarei Societăți Electrocentrale Craiova. Firma va primi o finanțare de 66,3 milioane de lei de la Complexul Energetic Oltenia. Este capitalul de lucru necesar pentru funcționarea companiei care va prelua activele de la Sucursala Electrocentrale Craiova 2.

Noua firmă se va numi Societatea Electrocentrale Craiova și va apărea în urma divizării Complexului Energetic Oltenia, în vederea externalizării Termocentralei Craiova 2. Compania energetică nu mai dorește să deruleze activități care nu au legătură directă cu producția de energie electrică. Așadar, componenta de producere a agentului termic nu se va mai afla în portofoliul Complexului Energetic Oltenia.

Capitalul de lucru pentru Societatea Electrocentrale Craiova a fost prevăzut în Planul de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltenia. Suma de 66,3 milioane de lei ar trebui să asigure funcționarea și viabilitatea companiei din Craiova până la finalul acestui an. Ulterior, Societatea Electrocentrale Craiova se va descurca singură. Are același acționariat ca la Complexul Energetic Oltenia: Ministerul Energiei, Fondul Proprietatea, Electrocentrale Grup și ICM. După externalizare va trebui să încheie un contract de furnizare cărbune pentru cele două grupuri existente. Planul de investiții al Societății Eectrocentrale Craiova prevede construirea unei centrale pe gaze naturale și renunțarea la cărbune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS