20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO alocă peste 13 milioane de euro pentru Electrocentrale Craiova

CEO alocă peste 13 milioane de euro pentru Electrocentrale Craiova

Complexul Energetic Oltenia(CEO) va aloca peste 13 milioane de euro pentru continuarea activității la Societatea Electrocentrale Craiova, care va prelua activele Sucursalei Electrocentrale Craiova 2.

În urma unei analize la nivelul Directoratului Complexului Energetic Oltenia s-a decis asigurarea unui capital de lucru în valoare de 66,3 milioane de lei pentru asigurarea funcționării și viabilității la data divizării SE Craiova 2 din CEO. În momentul de față sunt în derulare ultimele formalități în vederea externalizării Termocentralei Craiova 2 din Complexul Energetic Oltenia printr-un proces de divizare simetrică.

CEO nu va mai avea vreo legătură cu Societatea care va administra termocentrala. În schimb, Societatea Electrocentrale Craiova va avea același acționariat ca și CEO: Ministerul Energiei, Fondul Proprietatea, Electrocentrale Grup și ICM. Complexul Energetic Oltenia a trecut externalizarea sucursalei Craiova 2 în Planul de restructurare și decarbonare. Acesta a și fost aprobat de Comisia Europeană și este parte a procesului de eficientizare a activității, în schimbul ajutorului financiar primit de CEO pentru plata certificatelor de CO2 și nu numai. Compania energetică din Gorj a decis să renunțe la activitățile care nu au legătură directă cu producția de energie electrică.

CEO aprobă acordul final cu OMW Petrom pentru noile investiții

În același timp, CEO continuă să implementeze și celelalte capitole din Planul de restructurare. Astfel, Complexul Energetic Oltenia a ajuns la un consens cu societatea OMW Petrom pentru constituirea firmelor mixte care vor realiza investițiile prevăzute în Planul de restructurare și decarbonare. Săptămâna viitoare vor fi aprobate acordurile de asociere între Complexul Energetic Oltenia și OMW Petrom, compania selectată să construiscă patru parcuri fotovoltaice alături de CEO. Actele constitutive ale societăților mixte vor fi semnate de membrii Directoratului.

Au fost stabilite și numele celor patru firme mixte: Parc fotovoltaic Ișalnița SA, Solaris Tismana 2 SA, Parc fotovoltaic Tismana I și Parc fotovoltaic Rovinari Est SA. Complexul Energetic Oltenia mai are acorduri de asociere cu Tinmar Energy SA pentru constituirea de societăți mixte care vor construi patru parcuri fotovoltaice și a unui grup pe gaze naturale la Sucursala Electrocentrale Turceni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS