17.9 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjVeceuri turcești, care miros pestilențial, la Casa Memorială „Constantin Brâncuși” de la Hobița

Veceuri turcești, care miros pestilențial, la Casa Memorială „Constantin Brâncuși” de la Hobița

Turistul care trece pragul Casei Memoriale „Constantin Brâncuși” din Hobița, comuna gorjeană Peștișani, este întâmpinat de un miros pestilențial.

În curte se simte mirosul puternic de urină și fecale de la cele două toalete turcești amenajate în spatele casei, în partea dreaptă. De ani de zile nu au mai existat fonduri pentru îmbunătățirea situației sau măcar pentru a se monta toalete normale. La capitolul igienă cele două toalete nu numai că lasă de dorit, dar sunt un pericol public. Foarte mulți turiști renunță să le mai treacă pragul, când simt mirosul și văd mizeria din cele două veceuri turcești. În plus, tot în curte se simte și un miros de animal în putrefacție, al cărui cadavru zace neridicat pe undeva prin apropiere. Pentru toate acestea, turistul este pus să achite tot felul de taxe, în schimbul cărora poate asculta cuvântarea ghidului care face naveta, cu bicicleta, din altă localitate.

Au renunțat la vizită din cauza taxei

Un grup de turiști chiar a renunțat la vizită când a văzut taxele afișate: 5 lei pentru copii și 10 lei pentru adulți. Se mai achită 25 de lei pentru fotografiat și 20 de lei pentru filmat. Pentru profesioniști taxele sunt și mai mari: 100 de lei pentru fotografiat și 150 de lei taxa de filmare. Pentru cine dorește să facă videoclipuri taxa este de 300 de lei. Un magnet costă, de asemenea, 6 lei. Nu se știe unde se duc banii strânși de Muzeul Județean Gorj, administratorul clădirii, dar în niciun caz în igienizarea și modernizarea toaletelor folosite de turiști la Casa Memorială „Constantin Brâncuși” de la Hobița, locul nașterii sculptorului considerat că a revoluționat sculptura modernă. Revoluția nu a ajuns însă și acasă la Brâncuși, unde toaletele sunt tot ca acum 100 de ani, pe ciuci. Singura diferență este acoperișul de deasupra.

Primăria vrea să preia Casa Memorială

Nici în curtea casei nu se întâmplă lucruri spectaculoase, în afară de faptul că periodic este cosită iarba. Pe fundul fântânii vechi care are cumpănă se află o găleată pe care nimeni nu a mai scos-o. Și elementele din lemn ale Casei Memoriale ar avea nevoie de conservare, având în vedere că sunt afectate de zeci de ani de intemperii. Probleme deosebite sunt și la poarta de lemn de la intrarea în gospodărie. Acesta este înclinată vizibil înspre șosea. Speranța este să nu se prăbușească într-o zi. Peste drum de Casa Memorială „Constantin Brâncuși” este un teren plin de mărăcini. Singurul aspect pozitiv care s-a întâmplat la Hobița este asfaltarea drumului din zonă.

În apropierea casei a fost amenajată și o parcare, însă un sfert din locuri sunt ocupate de un tir parcat de-a lungul acestora. Primăria din Peștișani încearcă de mai mulți ani să preia Casa Memorială „Constantin Brâncuși”, însă fără succes. Se speră ca astfel lucrurile să se schimbe în bine. Preluarea trenează, având în vedere că vorbim de unul din cele mai vizitate obiective turistice din Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS