16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAutorizație pentru un parc fotovoltaic la Termocentrala Ișalnița

Autorizație pentru un parc fotovoltaic la Termocentrala Ișalnița

Una din termocentralele din Complexul Energetic Oltenia face demersurile necesare pentru a obține autorizațiile necesare pentru închiderea, monitorizarea postînchidere a depozitului de cenușă și contruirea unui parc fotovoltaic.

Este vorba de Sucursala Electrocentrale de la Ișalnița. Sunt în curs de achiziție serviciile de analiză deșeuri la SE Ișalnița în vederea obținerii autorizației de mediu pentru închiderea și monitorizarea post închidere a depozitului de pe malul stâng și drept al Jiului și construirea unui parc fotovoltaic. Vor fi prelevate probe și efectuate analize. Ulterior, va fi întocmit un raport de încercare.

Raportul va trebui să stabilească existența unor deșeuri inerte în depozitul respectiv și că acestea nu vor fi o potențială sursă de poluare în următorii ani. În baza acestor documente se va putea solicita la Agenția pentru Protecția Mediului autorizația pentru depozit și pentru viitoarea investiție. De altfel, potrivit Planului de restructurare al Complexului Energetic Oltenia pe depozitul de zgură și cenușă al Sucursalei Electrocentrale de la Ișalnița este propusă construirea unui parc fotovoltaic.

Putere de 85 de MW

Parcul fotovoltaic de la Ișalnița va avea o putere de 85 de MW. Acesta va fi construit de Complexul Energetic Oltenia în asociere cu OMW Petrom. Asocierea respectivă care se va concretiza prin înființarea de societăți mixte se va ocupa de alte trei investiții: Parc fotovoltaic de 132 de MW pe halda Tismana de la EMC Roșia Rovinari; Parc fotovoltaic 128 MW pe halda interioară Tismana 1 de la SE Rovinari și Parc fotovoltaic 110 MW pe halda interioară Rovinari Est a SE Rovinari.

De asemenea, s-a aprobat asocierea între CEO și Tinmar Energy pentru constituirea societăților pe acțiuni care vor realiza următoarele investiții: Parc fotovoltaic de 83 MW pe depozitele de zgură și cenușă închise ale SE Rovinari; Parc fotovoltaic de 112 MW pe depozitele de zgură închise de la SE Turceni; Parc fotovoltaic 66 MW pe halda exterioară Pinoasa din SE Rovinari; Parc fotovoltaic 19 MW pe halda exterioară Bohorelu de la SE Rovinari; un bloc pe gaze naturale de 475 MW la SE Turceni care va înlocui un grup de 330 MW.

Va mai fi construit un grup pe gaze naturale la Ișalnița, cu o putere instalată de 850 de MW. Încă se caută un investitor pentru grupul pe gaze de la SE Ișalnița.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS