24.5 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorj100 de insule digitale pentru gunoiul selectiv la Târgu Jiu

100 de insule digitale pentru gunoiul selectiv la Târgu Jiu

Autoritățile din Târgu Jiu și-au propus să acceseze fonduri din PNRR pentru a crește procentul de colectare selectivă a deșeurilor.

În acest sens a fost elaborat un proiect care are ca obiectiv înființarea a 100 de insule digitale pe raza municipiului Târgu Jiu. În fapt, se propune amplasarea unor pubele pentru depozitarea deșeurilor colectate selectiv. Containerele vor fi disponibile lângă actualele puncte de colectare a gunoiului menajer din cartiere. Totul va fi monitorizat digital. Cetățenii vor beneficia de brățări sau cartele de acces care vor înregistra în sistemul digital toate categoriile de deșeuri selective introduse în containere. Este vorba de: carton, sticlă, plastic și metal.

Ionuț Jilăveanu, director în cadrul Primăriei Târgu Jiu, a declarat că insulele digitale vor crește procentul de gunoi colectat selectiv. Fiecare familie va primi patru tipuri de saci. Programul se va adresa în special cetățenilor care locuiesc la bloc.

Doar 34% din gunoi este colectat selectiv

Ionuț Jilăveanu a mai spus că în momentul de față doar 34% din gunoiul din Târgu Jiu este colectat selectiv. Deșeurile colectate selectiv depuse în containerele din insulele digitale se vor scădea din taxa lunară plătită de beneficiari.

„Mai este mult de făcut în privința colectării selective a deșeurilor. Este motivul pentru care am pus la punct proiectul cu insulele digitale. Vom avea în jur de 100 de insule digitale. Se va intra în zona de acces a containerelor special și totul va fi cuantificat pe fiecare beneficiar. Cantitatea de gunoi depusă selectiv va fi scăzută din totalul gunoiului și se va achita o taxă mai mică la salubritate.

Acum avem la Târgu Jiu numai 34% din gunoi colectat selectiv și ținta în UE este de 65%. Proiectul se adresează celor de la bloc. Vor primi și cei de la case 4 saci. În același timp intenția primăriei este de a monitoriza video toate zonele unde se colectează gunoi în cartiere. Vor fi montate camere de supraveghere în 123 de zone, inclusiv acolo unde avem depozite necontrolate, unde se abandonează periodic gunoi. De exemplu: strada Căpitan Buzatu, în zona plantației de nici, etc”, a declarat Ionuț Jilăveanu, director în cadrul Primăriei Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS