9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMii de familii din Gorj se vor încălzi mai ieftin la iarnă

Mii de familii din Gorj se vor încălzi mai ieftin la iarnă

Mii de angajați ai Complexului Energetic Oltenia au ridicat până în momentul de față cota de cărbune. Potrivit Contractului Colectiv de Muncă, angajatorul acordă la cerere salariaților o cantitate de 10 tone de lignit pentru încălzirea de iarnă. Cantitatea de 10 tone de cărbune poate fi suplimentată tot la cerere cu 2 tone, însă la prețul pentru terți. Este vorba de 252 de lei. Prețul plătit pentru cele 10 tone oferite ca ajutor este de 160 de lei. Astfel, angajatul ajunge să achite în patru rate pentru cota de cărbune oferită de Complexul Energetic Oltenia suma totală de 1.660 de lei. În banii respectivi sunt incluse și impozitele. Astfel, angajații pot beneficia de combustibilul necesar pentru perioada de iarnă la un preț mult mai mic decât cel de pe piață. Sunt mii de mineri și energeticieni din Complexul Energetic Oltenia care au depus cereri pentru ajutorul de încălzire.

Zece puncte de încărcare

Acesta poate fi ridicat din cele 10 puncte de încărcare deschise la nivelul subunităților miniere din Gorj și Mehedinți. Personalul Complexului Energetic Oltenia trebuie să dovedească prin domiciliu că folosește cărbunele la încălzirea de iarnă în sobe sau centrale pe cărbune. În acest sens salariații care locuiesc la bloc pot depune cerere să beneficieze de cărbune mai ieftin de la CEO, condiția fiind ca acesta să ajungă la reprezentanți ai familiei maximum rude de gradul al doilea și care vor utiliza cărbunele pentru încălzirea de iarnă. Complexul Energetic Oltenia a interzis salariaților să ridice cota de cărbune pentru a o vinde. Ridicarea cotelor de cărbune a început pe 1 iunie și se va încheia la finalul lunii noiembrie. Chiar dacă achită în rate cărbunele, angajații companiei au încasat anul acesta o primă sub formă de tichete cadou echivalentul cotei de cărbune.

Mai ieftin decât lemnul

Tona de cărbune este mai ieftină decât metrul cub de lemn. Potrivit Elenei Zamfir, purtătorul de cuvânt al Complexului Energetic Oltenia, peste 5.000 de angajați ai companiei energetice, din peste 11.000 au depus cereri pentru a beneficia de cărbune ieftin pentru încălzirea de iarnă. „Până la termenul limită (15.07.2022) au fost depuse 5.007 solicitări pentru ridicarea cotei de cărbune. Până la data prezentei au fost onorate un număr de 1.721 de cereri. Data limită prevăzută pentru livrări este 30.11.2022. Termenele menționate au fost adoptate în comisia mixtă administrație sindicate și sunt stipulate în Regulamentul pentru achiziția de cărbune pentru încălzire de către salariații societății Complexul Energetic Oltenia în anul 2022”, conform Elenei Zamfir, reprezentantul Complexului Energetic Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS