15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCulturaFestivalul „Iustina Băluțeanu” 2022, la Bustuchin

Festivalul „Iustina Băluțeanu” 2022, la Bustuchin

O nouă ediție a Festivalului de folclor „Iustina Băluțeanu” va avea loc sâmbătă, 30 iulie la Bustuchin, în județul Gorj.

Festivalul face parte din complexul de manifestări care se desfășoară în localitate, timp de trei zile, cu ocazia Zilelor comunei. Organizatorii acestui eveniment sunt: Consiliul Județean Gorj, Consiliul Local și Primăria Bustuchin, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj și Școala Populară de Artă “Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu.

Iustina Băluțeanu a fost solist vocal în Orchestra Taraful Gorjului, din anul 1958, astfel că în turnee a participat alături de Maria Tănase, Maria Lătăreţu, Fărămiţă Lambru, Ioana Radu. Este considerată Regina Hăulitelor, pentru că pe discul din 1958, au fost prezentate prima dată hăulitele: „Pe câmpu’ cu florile”, „Sârba din caval”, „Cântec de leagăn”.

Acestea au fost considerate adevărate creații, fiind ulterior preluate și de alte cântărețe și formații. Iustina Băluțeanu s-a preocupat de găsirea unor noi talente, între aceștia numărându-se: Maria Udrică, Antoaneta Ene Iancu, Elena Munteanu (prima câștigătoare a trofeului Floarea din grădină), Mihai Lazăr, Getu Sârbu, rapsod din Gorj, Marcu Nicolici și Ion Dolănescu. O altă dimensiune a personalității sale este realizarea de tablouri țesute, o mai veche preocupare artistică. Astfel ea realizează peste 100 de mici carpete țesute reprezentând subiecte din natură, folclor sau diferite monumente istorice.

Festivalul are două secțiuni

Propunându-și revigorarea vieții cultural-artistice a zonei de est a județului Gorj, mai ales în domeniul folclorului, festivalul a fost realizat din inițiativa conducerii administrative a comunei Bustuchin. Festivalul este deschis tinerilor interpreți vocali și ansamblurilor de dansuri populare.

Secțiunile Festivalului sunt: soliști vocali de muzică populară și dansuri populare. Festivalul este deschis interpreților de folclor muzical autentic din localitățile riverane râurilor Gilort, Galbenu, Olteț și Amaradia. Fiecare localitate invitată poate înscrie în concurs maximum trei reprezentanți pentru fiecare din cele două secțiuni.

Limita minimă de vârstă este de 10 ani, mergând până la 40 de ani pentru soliștii vocali, iar pentru formațiile de dansuri vârsta admisă este între 7-18 ani. Soliștii vocali vor interpreta două piese, din care una fără acompaniament: doină sau baladă. Concurenții sunt așteptați în ziua de 30 iulie, de la ora 11.00, în Piața Primăriei comunei Bustuchin.

Se vor acorda premii și diplome pentru fiecare secțiune

Premiile I la secțiunile soliști vocali și dansuri populare precum și premiile speciale la ambele secțiuni vor fi acordate de către Consiliul Județean Gorj, prin Școala Populară de Artă “Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu.

Premiile II la secțiunile soliști vocali și dansuri populare, ambele mențiuni la secțiunea dansuri populare vor fi acordate de Consiliul Local și Primăria Bustuchin.

Premiile III la secțiunile soliști vocali și dansuri populare, ambele mențiuni la secțiunea soliști vocali și una dintre mențiunile de la secțiunea dansuri populare, vor fi acordate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj. În funcție de valoarea premiilor și de numărul participanților, juriul își rezervă dreptul de a redistribui unele premii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS