16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAmenzi pentru tinerii care îşi făceau selfie la operele brâncușiene

Amenzi pentru tinerii care îşi făceau selfie la operele brâncușiene

Amenzi de zeci de mii de lei au fost aplicate de la începutul anului și până în prezent tinerilor care au atins operele brâncușiene de la Târgu Jiu. Este vorba de Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului și Coloana Infinitului. Cele patru opere fac parte din Ansamblul Sculptural „Calea Eroilor”, care este trecut în Patrimoniul European și care aspiră la Patrimoniul Mondial protejat de UNESCO.

Pentru a exista o protecție mai mare a operelor care sunt expuse în aer liber, Consiliul Local Târgu Jiu a adoptat în urmă cu câțiva ani o Hotărâre prin care s-a interzis atingerea operelor din cele două parcuri și aplicarea de avertismente sau amenzi celor care fac totuși acest lucru. Potrivit reprezentanților Poliției Locale Târgu Jiu, în mare parte vizitatorii știu că nu au voie să atingă operele, iar dacă nu știu sunt informați rapid de către polițiștii locali, mai ales când este vorba de grupuri de turiști.

Amenzi de 30.000 de lei

Florin Băluță, directorul Poliției Locale Târgu Jiu, a declarat că de la începutul anului și până în prezent au fost aplicate 225 de avertismente și 150 de amenzi celor care au intrat în contact cu operele din Parcul Central și din Parcul „Coloanei Infinitului”. Cuantumul amenzilor aplicate este de 30.000 de lei.

„Din păcate nu scăpăm de astfel de obiceiuri, deși este vorba de câțiva ani de la instituirea acestor interdicții. Sunt afișate, lumea este informată la intrarea în parcuri. Nu sunt atât de mulți turiști, cât localnici care din teribilism se așează pe opere, își fac selfie, fotografii și ating masa, scaunele.

Pur și simplu nu îi interesează de interdicție menită să protejeze opera, ci vor să le iasă poza dorită. De regulă se acționează în primul rând pentru o informare a cetățenilor. Apoi se aplică avertismentul, după care, în ultimă instanță, se aplică amenda. Până acum s-a ajuns la 30.000 de lei. Grupurile de turiști sunt disciplinate. Polițiștii care monitorizează operele informează rapid grupurile cu privire la interdicțiile existente. Probabil că ar fi de luat în calcul și împrejmuirea operelor, folosind cordoane, așa cum se întâmplă în multe locuri din lume. Se pot monta și senzori de mișcare care să îi avertizeze discret pe vizitatori”, a declarat Florin Băluță, directorul Poliției Locale Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS