22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjComplexul Energetic Oltenia reface stocurile de cărbune pentru perioada de iarnă

Complexul Energetic Oltenia reface stocurile de cărbune pentru perioada de iarnă

Complexul Energetic Oltenia (CEO) va demara în perioada următoare constituirea stocurilor de cărbune pentru perioada de iarnă.

Potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu, vor fi luate o serie de măsuri la nivelul companiei energetice pentru a avea un control mai bun al consumului de cărbune, respectiv asupra stocurilor existente. Astfel, producția de energie electrică pe bază de lignit în scădere în ultimele săptămâni are legătură cu strategia de constituire mai devreme a stocurilor de siguranță obligatorii pentru perioada de iarnă.

Anul trecut, Complexul Energetic Oltenia a avut obligația de a constitui stocuri de peste un milion de tone de cărbune până la data de 1 noiembrie. Demararea mai devreme a activităților de refacere a stocurilor de lignit de la carierele miniere și depozitele termocentralelor are legătură și cu blocajul de la Cariera Minieră Roșia. Compania nu mai dispune de cea mai mare subunitate minieră a sa, după ce instanța de judecată a suspendat Acordul de Mediu în urmă cu două săptămâni și jumătate.

Fără termen stabilit în procesul pentru Cariera Roșia

Nu a fost stabilit încă un termen în procesul privind Acordul de Mediu al Carierei Roșia din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Este vorba de termenul pentru recursul formulat de juriștii Complexului Energetic Oltenia la decizia Tribunalului București. În urmă cu două săptămâni și jumătate, magistrații din Capitală au decis să suspende Acordul de Mediu pentru Cariera Roșia. Acesta a fost emis de către Agenția pentru Protecția Mediului Gorj.

Asociația de mediu Bankwatch a contestat Acordul în instanță, motivând că ar fi fost emis fără respectarea prevederilor legale, dar și pentru că ar fi afectată flora și fauna în urma activității miniere din zona Roșia – Rovinari. Reprezentanții Complexului Energetic Oltenia au depus documentele necesare la instanța de judecată, însă nu s-a ținut cont de acestea.

Livrează cărbune pentru Rovinari și Turceni

Magistrații nu au insistat prea mult nici pe verificarea acuzațiilor aduse de asociația de mediu și au decis să suspende Acordul de Mediu. Se ceruse chiar anularea Acordului de Mediu, iar acest lucru ar fi echivalat cu o catastrofă economică pentru Complexul Energetic Oltenia.

Juriștii companiei au formulat recurs și așteaptă ca acesta să se judece. Se pare că nimeni nu se grăbește cu judecata, fiind vorba și de vacanța judecătorească. Cariera Minieră Roșia este cea mai mare din Complexul Energetic Oltenia și din țară. Are 1.200 de salariați și livrează cărbune pentru Termocentrala de la Rovinari și Termocentrala de la Turceni. Asigură cea mai mare producție de lignit la nivelul companiei și prin faptul că este aproape de Sucursala de la Rovinari contribuie la un cost mai mic al megawatului produs la termocentrala respectivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS