10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO numește conducerea Societății Electrocentrale Craiova

CEO numește conducerea Societății Electrocentrale Craiova

Complexul Energetic Oltenia (CEO) va numi conducerea Societății Electrocentrale Craiova. Este vorba de compania care va prelua patrimoniul Sucursalei Electrocentrale Craiova 2, din cadrul Complexului Energetic Oltenia.

În ședința din 18 august a Adunării Generale a Acționarilor companiei energetice vor fi numiți cei 5 membri ai Consiliului de Administrație din cadrul Societății Electrocentrale Craiova. Durata mandatelor va fi una limitată la 4 luni de zile, până când viitoarea AGA din Societatea Electrocentrale Craiova va demara selecția de șefi pentru Consiliul de Administrație, în baza OUG 109, privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice. Tot luna viitoare va fi aprobat de către acționarii CEO forma contractului de mandat și cuantumul indemnizației fixe brute. Viitorii membri ai Consiliului de Administrație vor semna contracte de mandat cu acționarul principal al Societății Electrocentrale Craiova, respectiv Ministerul Energiei.

Dan Vasile, în cărți pentru postul de director general

În 18 august va fi numit și auditorul Societății Electrocentrale Craiova. Este de precizat că directorul SE Craiova 2 este în momentul de față Dan Vasile. Acesta are șanse să își păstreze funcția și la noua firmă. Patrimoniul va fi preluat de la CEO de către Societatea Electrocentrale Craiova.

Noua firmă nu va mai avea vreo legătură cu societatea mamă de acum. Va fi modernizată și se va ocupa în principal cu producția de agent termic pentru municipiul Craiova și secundar cu producerea de energie electrică. La Sucursala din Craiova sunt până în 600 de salariați. Mulți se încadrează la pensionare. Unii chiar au depus dosarele în vederea emiterii deciziei de pensionare și nu mai așteaptă să vadă ce se va întâmpla cu noua societate.

Externalizarea Craiova 2, prevăzută în Planul de restructurare

Conform CEO, producția și vânzarea de energie termică nu face parte din obiectul principal de activitate al CE Oltenia. Consiliul Local al Municipiului Craiova ar fi avantajat prin deținerea controlului asupra rețelei de transport și distribuție a agentului termic și a sursei de producție a acestuia având astfel posibilitatea de a controla costurile totale și a realiza un program de modernizare integrat, incluzând generare și distribuție.

Prin externalizarea S.E. Craiova II către autoritățile locale, modernizarea rețelei ar putea fi efectuată prin accesarea de fonduri destinate în mod special pentru aceste tipuri de activități, fonduri ce au ca beneficiari eligibili autoritățile locale, cum ar fi fondul de modernizare; Segmentul de cogenerare în cadrul noului Sistem de Alimentare Centralizata cu Energie Termica (SACET) va fi dimensionat pornind de la asigurarea necesarului de energie termică pentru municipiul Craiova, inclusiv agenții economici, finanțarea acestuia fiind posibilă a se realiza din Fondul de Modernizare la pachet cu modernizarea rețelelor de transport și distribuție.

Eficientizarea domeniului energiei termice în Craiova

„Acest concept investițional integrat reprezintă singura variantă economic fezabilă pentru eficientizarea businessului în domeniul energie termice în Craiova care pe lângă eficientizarea generării va conduce și la diminuarea pierderilor în rețele care se ridică la circa 45% în prezent. Externalizarea S.E. Craiova II către autoritățile locale ar contribui semnificativ la asigurarea continuității alimentării adecvate a consumatorilor din municipiu și către societatea Ford SA.

CEO ia în considerare aplicarea unei astfel de măsuri și dorește demararea acțiunilor necesare împreună cu Consiliul Local și Primăria Craiova pentru identificarea celei mai bune opțiuni pentru ca entitatea divizată să poate funcționa în condiții normale. CEO ar urma să asigure la data divizării capitalul circulant necesar pentru operațiunile noii entități. Ulterior divizării, S.E. Craiova II ar putea fi integrată prin crearea unei noi societăți cu acționari actuali ai CEO și Consiliul Local al municipiului Craiova”, conform Planului de restructurare al CEO.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS