10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjOrdonanța decarbonizării prelungește activitatea CEO până în 2032

Ordonanța decarbonizării prelungește activitatea CEO până în 2032

Guvernul a adoptat în ședința de joi Ordonanța de Urgență privind decarbonizarea. Actul normativ reglementează funcționarea grupurilor energetice pe bază de cărbune și a carierelor miniere. Astfel, spre deosebire de propunerea din proiect, activitatea Complexului Energetic Oltenia(CEO) a fost prelungită până în 2032, față de 2030. Prin urmare, în 2032 se va renunța definitiv la blocurile energetice pe bază de cărbune și la carierele miniere.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că în momentul de față Complexul Energetic Oltenia este adus „pe linia de plutire”, ca urmare a ajutoarelor de stat de un miliard de euro pentru plata certificatelor de CO2. Ordonanța adoptată de Guvern prevede acum închiderea și conservarea grupurilor pe cărbune și a carierelor miniere și nu „închiderea ireversibilă”, așa cum era propus inițial. Virgil Popescu a precizat că modificarea a avut în vedere situațiile când va fi nevoie de revenirea temporară la producția de energie pe bază de cărbune. Este și cazul în momentul de față când CEO a suplimentat producția de la 1.200 de MWh la 1.700 de MWh, prin angajarea a 600 de muncitori în minerit și creșterea producției de cărbune cu 900.000 de tone.

Ministrul a vorbit despre externalizarea Craiova 2

Ministrul Energiei a mai spus că la CEO sunt aprobate proiecte noi, constând în două grupuri pe gaze naturale la Ișalnița și la Turceni și construirea de parcuri fotovoltaice în Gorj și Dolj. Puterea instalată a viitoarelor capacități va fi de 2.000 de MW. Virgil Popescu a amintit și de faptul că Sucursala Craiova 2 va fi externalizată din Complexul Energetic Oltenia, iar Ministerul Energiei va fi acționarul principal al noii companii. Oficialul guvernamental a vorbit despre necesitatea unei colaborări cu autoritățile locale din Craiova pentru modernizarea Craiova 2.

Este deja elaborat un studiu de fezabilitate pentru un grup energetic nou de 295 de MW, în valoare de 250 de milioane de euro, cu finanțare din Fondul de Modernizare. Șeful Ministerului Energiei a mai spus că OUG privind decarbonizarea prevede și măsuri de protecție socială în cazul unor disponibilizări de personal la CEO sau Complexul Energetic Hunedoara. De asemenea, a fost primit acceptul organismului de specialitate din Comisia Europeană pentru ca în situații de criză să fie pornite grupuri pe cărbune, cu mențiune ca statul să nu mai acorde ajutoare de stat, ci să se încadreze în plafoanele existente. În plus, minele pe huilă din Hunedoara ar urma să fie amenajate pentru a intra în circuitul turistic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS