11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorj: Caravana pentru depistarea TBC ajunge în alte 9 localități rurale

Gorj: Caravana pentru depistarea TBC ajunge în alte 9 localități rurale

Continuă campania pentru depistarea activă a tuberculozei în județul Gorj – Screening TBC.

Proiectul național vizează 11 de comune unde caravana mobilă va asigura servicii medicale gratuite pentru sănătatea plămânilor și depistarea tuberculozei. Până acum medicii au ajuns în comunele Bălești și Runcu. Vor urma comunele: Godinești, Padeș, Telești, Negomir, Plopșoru, Brănești, Hurezani, Albeni, Roșia de Amaradia. Proiectul Screening TB, coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București oferă servicii medicale gratuite în zone rurale unde au fost înregistrate cazuri de tuberculoză în ultimii ani.

Conform datelor statistice, incidența tuberculozei în județul Gorj este de 51,6 cazuri la suta de mii de locuitori. România este țara din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de bolnavi de tuberculoză depistați și aflați în tratament. Caravana Screening TB va străbate comunele anunțate vreme de două luni și va asigura accesul facil, aproape de casă, la consultațiile medicale puse la dispoziție în cabinetul mobil.

Programul caravanei este următorul:

  • Godinești Luni, 04.07.2022
  • Padeș Joi, 07.07.2022
  • Telești Joi, 14.07.2022
  • Negomir Marți, 19.07.2022
  • Plopșoru Vineri, 22.07.2022
  • Brănești Vineri, 29.07.2022
  • Hurezani Miercuri, 03.08.2022
  • Albeni Vineri, 05.08.2022
  • Roșia de Amaradia Miercuri, 10.08.2022.

Aparatură de radiologie

Caravana folosește o camionetă dotată cu aparatură de radiologie și diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecției cu bacilul tuberculozei – precum și un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei și a altor 14 patologii pulmonare.

Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat. De la demararea activității de screening al tuberculozei în anul 2019, jumătate dintre județele României au intrat deja în acest proiect, aproape 50 de mii de români beneficiind de serviciile caravanei. Județul Gorj se va număra de luni printre acestea. Tuberculoza este o boală de origine infecțioasă, cauzată de bacilul Koch care se răspândește pe calea aerului de la persoana bolnavă la cele sănătoase. Depistarea tuberculozei pulmonare se face cel mai frecvent cu ajutorul unei simple radiografii, urmată desigur de alte investigații medicale atunci când apare suspiciunea îmbolnăvirii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS