12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMarș de protest pe Calea Eroilor, în așteptarea experților UNESCO

Marș de protest pe Calea Eroilor, în așteptarea experților UNESCO

Un marș de protest va fi organizat pe Calea Eroilor din Târgu Jiu.

Grupul Civic Gorj anunță că în ziua de 7 iulie, între orele 17.00 și 19.00, se va organiza la Târgu Jiu, Marșul „Împreună pentru Calea Eroilor”, pe traseul: Bulevardul Constantin Brâncuși (Primăria Târgu Jiu) – „Poarta Sărutului” din Parcul Central al Municipiului Târgu Jiu – Strada Calea Eroilor – Parc Coloana Infinitului. Acest marș se va desfășura în conformitate cu reglementările Legii nr. 60/199, privind organizarea și desfășurarea de adunări publice.

Conform organizatorilor, scopul acestui marș este de a atrage atenția opiniei publice locale și naționale cu privire la importanța culturală și turistică a Ansamblului Monumental „Calea Eroilor”, obiectiv inclus pe Lista Monumentelor Istorice – GJ-III-a-A-09465 – Categoria A – monumente de interes național și universal.

Lucrările ar fi trebuit să fie gata din 2020

Reprezentanții Grupului Civic Gorj atrag atenția asupra modului dezastruos în care sunt realizate lucrările de modernizare și reabilitare a Căii Eroilor, calitatea acestora și termenul de execuție prelungit, lucrările trebuind să fie finalizate în anul 2020. „Ca urmare a acestor aspecte, Ansamblul Monumental „Calea Eroilor”, obiectiv cultural național și de patrimoniu European, riscă să nu mai fie inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO”, conform unui comunicat al organizației amintite. Este de precizat că licitația de acum 3 ani a fost câștigată de reprezentanța din România a unei firme din Italia. Lucrările au trenat și în cele din urmă au fost subcontractate către o altă societate.

Cu toate că aveau de executat lucrări pe un tronson de 300 de metri la rețeaua de canalizare, montarea de pavele și iluminatul public, constructorii nu au reușit. Ultimul termen de finalizare a lucrărilor care nici măcar nu au trecut de 50% este 30 iunie 2022. Autoritatea locală trebuie să decidă prin urmare în aceste zile dacă va fi prelungit contractul sau acesta va înceta și va fi căutată o altă firmă.

Edilii s-au exprimat public pentru încredințarea restului de lucrări către societatea Consiliului Local Târgu Jiu, Edilitara Public. Săptămâna viitoare va fi anunțată decizia care va fi luată cu privire la lucrările de reabilitare și punere în valoare la primul tronson din Calea Eroilor. Ansamblul Calea Eroilor din care fac parte operele Masa Tăcenii, Poarta Sărutului și Coloana Infinitului a fost realizat de sculptorul Constantin Brâncuși între 1937 – 1938. În această vară este așteptată la Târgu Jiu o echipă de experți ai UNESCO pentru a verifica situația Ansamblului „Calea Eroilor”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS