14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjFestivalul „RomânIA Autentică” debutează la Hobița, de Ziua internațională a iei

Festivalul „RomânIA Autentică” debutează la Hobița, de Ziua internațională a iei

Festivalul „RomânIA Autentică”, ajuns la cea de-a V-a ediție, începe vineri, 24 iunie, în localitatea Hobița, comuna Peștișani, din județul Gorj.

Comuna lui Brâncuși se pregătește acum să își întâmpine oaspeții cu un regal de muzică populară și voie bună. Anul acesta, festivalul se va desfășura simultan la Hobița-Iași-Paris. Cu amintirile din anii trecuți în suflet, publicul din Gorj și din țară este așteptat, la sfârșitul acestei săptămâni, Acasă la Brâncuși, la cel mai important festival al momentului, „RomânIA Autentică”. Manifestările încep vineri, 24 iunie, la Hobița, și va exista o comunicare online cu manifestările de la Iași și Paris. Sâmbătă noaptea va fi trasă cortina la Hobița după un regal folcloric cu invitați numai unul și unul.

Este vorba de nume sonore ale muzicii populare românești, în frunte cu: Olguța Berbec, Niculina Stoican, Sava Negrean Brudașcu și Ioan Furdui Iancu. Evenimentul este organizat de Consiliul Local și Primăria Peștișani în parteneriat cu Consiliul Județean Gorj și Asociația „Flori de Ie”. Intrarea este liberă, însă este obligatorie ia.

Programul festivalului:
VINERI:
17.00-17.40: Taraful “Costel Cită” Bălești
17.40-18.20: Taraful “Fane Pițigoi” Pârâul de Pripor
18.20-19.00 Taraful “Vasile Muscurici” Godinești
19.00-19.40: Taraful “Măriuța Burlan” Rovinari
19.40-20.45 Taraful “Nuți și Vasile Tapotă” Lelești
21.00-24.00 Ansamblul Artistic Profesionist “Doina Gorjului” – Alexandra Bleaje, Claudia Torop, Adriana și Cristiana Soreanu, Victorița Lăcătușu, Delia Barbu, Nicoleta Lătărețu, Georgiana Bîrsac, Ion Drăgan, Ileana Lăceanu, Maria Loga.
SÂMBĂTĂ:
17.00-18.15: Taraful “Gigel Pobirci” Peștișani
18.15-18.35: Ansamblul Folcloric “Liliac de la Ponoare” Ponoarele
18.35-19.45 Ansamblul Folcloric “Emilia Bubulac” Peștișani
20.00: Ansamblul Artistic Profesionist Doina Gorjului și invitații săi:
• Olguța Berbec
• Gelu Voicu
• Nicolae Furdui Iancu
• Niculina Stoican
• Sava Negrean Brudașcu
• 24.00 Foc de artificii

Alte manifestări organizate de Ziua iei

Tot la finalul acestei săptămâni sunt programate în Gorj alte două manifestări. Este vorba sărbătorirea Zilei Universale a Iei, la Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtișoara, pe 24 iunie. Va avea loc un târg de meșteri populari și un concurs dedicat celor mai frumoase ii gorjenești. Concursul va începe a ora 15,00. Intrarea este tot liberă. De asemenea, a treia ediție a Festivalului Lavandei va avea loc la Preajba, în Târgu Jiu. Evenimentul este programat în perioada 25 – 26 iunie. Căsuța Lavandinne, din Preajba, se va afla din nou în centrul manifestărilor. Vor fi două zile de poveste, teatru, artă și muzică bună. Un număr de 14 expozanți așteaptă să cucerească publicul cu diferite creații și produse bazate pe florile de lavandă. Accesul la eveniment este contra cost.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS