24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjNu se găsesc gaze pentru termocentralele din Oltenia

Nu se găsesc gaze pentru termocentralele din Oltenia

Complexul Energetic Oltenia (CEO) încearcă din nou să achiziționeze gazele naturale necesare pentru funcționarea termocentralelor.

Este nevoie de o cantitate de 237.425 MWh. Necesarul este estimat până în prima parte a anului viitor. Compania a încercat de mai multe ori în ultimele luni să cumpere gazele de care are nevoie, însă nu a reușit.

Achiziția este îngreunată de lipsa combustibilului din depozitele furnizorilor, dar și prețul uriaș de achiziție. Compania energetică folosește gaze naturale în procesul de ardere a cărbunilor în cazanele grupurilor energetice. Astfel, cazanele folosesc în proporție de 98% cărbunele de la carierele miniere din județul Gorj, precum și din județul Mehedinți. Mai este nevoie de gaze sau de păcură. Gazele naturale sunt folosite în principal în procesul de pornire a grupurilor energetice și pentru aprinderea cărbunelui care este introdus în cazanele blocurilor energetice.

Vor grupuri pe gaze naturale

Cu toate că au probleme cu achiziția gazelor pentru pornirea grupurilor energetice și producerea de energie, Complexul Energetic Oltenia și-a propus în Planul de restructurare construirea a două grupuri energetice pe gaze naturale. Prin urmare, compania va avea nevoie de o cantitate uriașă de gaze naturale.

„Este vorba de opt proiecte depuse pentru producerea de energie din surse regenerabile (parcuri fotovoltaice), cu o capacitate instalată de 735 MW și în valoare de aproape 671 de milioane de euro, iar 70% din sumă provine din Fondul de Modernizare. Parcurile fotovoltaice sunt încadrate la proiecte prioritare, pentru care era nevoie de confirmarea finanțării din partea Comitetului de Investiții al Fondului de Modernizare. Dezvoltarea celor două unități de producție pe gaz cu o capacitate instalată de 1.325 MW la Turceni și Ișalnița, este încadrată la proiecte neprioritare și finanțarea din Fondul de Modernizare trebuia aprobată de Comitetul de Investiții.

Valoarea totală a celor două proiecte este de peste 841 de milioane de euro, din care 50% va veni de la Fondul de Modernizare. Calendarul estimativ prevede că cele opt parcuri fotovoltaice vor fi operaționale în 2024, iar cele două blocuri pe gaze de la mijlocul anului 2026. În afara finanțării din Fondul de Modernizare, proiectele vor beneficia de finanțare bancară, precum și de contribuția proprie a CE Oltenia și a partenerilor săi. Astfel, se află în curs de structurare două sindicalizări bancare în care sunt implicate instituții financiare internaționale și cele mai importante bănci comerciale din România. Pe lângă cei doi parteneri selectați la sfârșitul anului 2021, Tinmar Energy și OMV Petrom, cu care se află în negocieri avansate, CE Oltenia a relansat procesul de selecție pentru proiectul centralei în ciclu combinat de la Ișalnița, de 850 MW.”, conform Complexului Energetic Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS