16.6 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO își evaluează sucursala de la Brăila pentru a o vinde

CEO își evaluează sucursala de la Brăila pentru a o vinde

-

Complexul Energetic Oltenia (CEO) începe evaluarea Sucursalei Chișcani, din Brăila, în vederea vânzării. În acest sens, a fost alocată suma de peste 100.000 de lei pentru evaluarea activelor deținute de sucursala din județul Brăila.

Acțiunea de evaluare va începe luna viitoare. Ulterior, Complexul Energetic Oltenia va scoate la vânzare activele de la Termocentrala Chișcani. Grupurile pe gaze de la Chișcani au fost preluate în urmă cu mai mulți ani de către Complexul Energetic Oltenia. Pentru că termocentrala nu produce nimic, acționarii Complexului Energetic Oltenia au aprobat anul trecut vânzarea activelor de la Chișcani.

Sucursala de la Brăila a fost preluată de Complexul Energetic Oltenia în anul 2013, în contul unor creanțe pe care le avea de recuperat de la Electrocentrale Grup SA. Creanțele au fost de 30 de milioane de lei, iar Complexul Energetic Oltenia a mai și achitat o sumă de bani în plus, respectiv un rest de plată peste creanța de 30 de milioane de lei. Ani de zile, grupurile pe gaze naturale de la Chișcani nu au adus nicun fel de beneficii companiei. Din contra, au fost cheltuite milioane de lei an de an cu salariile și cu alte taxe.

Vrea să renunțe și la alte active

De precizat că o instanță de judecată a stabilit că preluarea Termocentralei de la Chișcani de către Complexul Energetic Oltenia nu s-a făcut legal. La un moment dat s-a încercat scoaterea la vânzare a centralei, însă procesul a fost stopat pentru că era nevoie de un acord cu vechiul proprietar. Acum este obținut acordul acționarilor pentru vânzare. Termocentrala va fi evaluată de un expert autorizat care va stabili prețul activelor.

Astfel, unitatea va putea fi scoasă la vânzare. Aici sunt două grupuri pe gaze naturale care au beneficiat înainte de preluarea de către CEO de lucrări de reabilitare. Nu au produs însă nici un megawat.

Interesant este că pe de o parte Termocentrala pe gaze de la Chișcani va fi scoasă la vânzare, iar pe de alta Complexul Energetic Oltenia și-a propus să construiască două grupuri pe gaze naturale la Turceni și Ișalnița. Administrația companiei a anunțat că nu dorește modernizarea și punerea în funcțiune a grupurilor pe gaze existente la Chișcani și prin urmare se preferă vânzarea. Complexul Energetic Oltenia va renunța anul acesta și la Termocentrala Craiova 2.

Aceasta va fi preluată de Societatea Electrocentrale Craiova SA deținută de actualii acționari ai CEO. Societatea și-a propus să renunțe și la alte active, precum hotelurile din Rânca și Târgu Jiu, baza de agrement și tratament de la Săcelu și altele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Cum petrec românii ziua de 1 Mai

Peste 65% dintre români petrec ziua de 1 Mai acasă, cu familia, conform unui sondaj realizat de INSCOP comandat de News.ro. Mai puţin de 4% dintre cei chestionaţi aleg să meargă la mare de 1 Mai.

ȘTIRI GdS