19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSute de gorjeni, tratați de cancer mamar la Spitalul Județean

Sute de gorjeni, tratați de cancer mamar la Spitalul Județean

Sute de gorjence care suferă de cancer mamar beneficiază de tratament de specialitate în cadrul Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu.

Sute de pacienți au venit, anul acesta, la SJU pentru internare de zi ca să primească tratamentele specifice afecțiunilor oncologice. De la începutul anului și până în prezent, 670 de pacienți au beneficiat de internare sau spitalizare continuă în Secția Oncologie și 541 de internare de zi, conform doctoriței Maria Cîrciumaru, medic specialist oncologie-Secția Oncologie a Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu.

În primul trimestru al acestui an, au fost înregistrate 158 de noi cazuri de cancer în cabinetul de oncologie din Ambulatoriul Integrat, dintre care 72 au fost pacienți de sex feminin. Din numărul total de cazuri noi, 17 femei au fost diagnosticate cu, cancer mamar. În total, în evidențele Cabinetului de Oncologie sunt 9.593 de bolnavi. De asemenea, La nivelul județului Gorj, în anul 2021, au existat aproximativ un număr de 1.455 cazuri de bolnavi de cancer mamar (care s-au adresat Secției Oncologie), dintre care două (2) cazuri au fost de cancer mamar la bărbați.

Internări de urgență

Secția asigură internări de urgență și ale pacienților planificați din ambulatoriu de specialitate, în vederea efectuării investigațiilor în scop de diagnostic și tratament. Serviciile oferite pe spitalizarea continuă sunt: servicii de evaluare în vederea administrării tratamentului citostatic și administrarea acestuia, servicii de evaluare a rezultatelor administrării tratamentului citostatic, profilaxia neutropeniei post chimio, reechilibrare hematologică postchimio, supravegherea tuturor simptomelor.

Serviciile de spitalizare de zi sunt: evaluare biologică, administrare tratament citostatic, administrare hormonoterapie si imunoterapie etc.

Cancer mamar și la bărbați

Riscul de cancer de sân este mai crescut la bărbații care prezintă în istoric următoarele afecțiuni:

  • ruda de gradul 1 cu cancer la sân (tatăl, fratele, fiu);
  • mutație genetică de tip BRCA 1, BRCA 2, PTEN sau CHEK2;
  • sindrom Klinefelter;
  • obezitatea – asociază nivele crescute de estrogeni;
  • istoric de radioterapie aplicată la nivel de torace – pentru alte afecțiuni neoplazice;
  • exces de alcool;
  • tratament cu estrogeni (de exemplu, în cancerul de prostată).

Fiecare bărbat care prezintă factori de risc trebuie informat asupra importanței autopalpării periodice și asupra semnelor de alarmă – tumefacție sau modificări de tegument la nivel de sân și areolă. Comparativ cu femeile, bărbații cu cancer de sân se prezintă la consult medical în stadii mai avansate de boală.

Cancerul de sân în România este pe locul al treilea între cauzele de deces

În România, conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății pentru anul 2018, unul din patru cazuri noi de cancer la femei a fost de cancer de sân (aproximativ zece mii de cazuri noi pe an). Totodată, cancerul de sân în România este pe locul al treilea între cauzele de deces prin cancer, după cancerul pulmonar și cel de colon. Cancerul de sân la bărbați este extrem de rar, chiar dacă dezvoltă aceleași tipuri de cancer de sân întâlnite și la femei.

Cancerul de sân la bărbați apare foarte rar la tineri, fiind de obicei diagnosticat după vârsta de 60 ani. Tratamentul cancerului de sân la bărbați cuprinde tratament chimioterapic, chirurgical, radioterapie și tratament hormonal. Tratamentul chirurgical recomandat este mastectomia radicală”, susține dr Maria Cîrciumaru, medic specialist oncologie-Secția Oncologie a Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu.

Semnele cancerului mamar

Semnele din cancerul mamar:
• Apariția unei tumori sub forma unui nodul mamar sau a unei zone de îngroșare diferite ca structură de textura normală a sânului;
• Modificarea formei sau micșorarea sânului;
• Retracția mamelonului;
• Modificări ale tegumentului sânului sub forma unor eroziuni, modificări de culoare sau retracții variate.
Pacientele cu cancer de sân pot prezenta frecvent următoarele simptome:
• Durere localizată la nivelul sânului, pe o porțiune limitată;
• Scurgere mamelonară maronie sau roșiatică, fără alte acuze;
• Jenă dureroasă la nivel axilar.

Factori de risc

Sunt mai mulți factori implicați în etiopatogenia cancerului de sân:

  • factori hormonali,
  • factori de mediu,
  • stilul de viață.

Sunt, totuși, persoane care nu au factori de risc dar dezvoltă neoplazia mamară, precum și altele care au condiții favorizante multiple, dar nu fac boala. Se apreciază că aproximativ 5–10% din cei cu tumori mamare maligne au mutații genetice moștenite. Cele mai importante gene mutante studiate în cancerul mamar sunt BRCA1 și BRCA2, implicate în cancerul mamar, dar și în cel ovarian, conform specialiștilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS