16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCulturaTârgul Meșterilor Populari Olteni, organizat în Orașul lui Brâncuși

Târgul Meșterilor Populari Olteni, organizat în Orașul lui Brâncuși

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj în parteneriat cu Primăria Municipiului Târgu Jiu organizează din data de 20 mai o nouă ediție a Târgului Meșterilor Populari Olteni.

Tradițiile strămoșești sunt aduse în fața tinerei generații de către cei 12 meșteri populari olteni chiar în fața Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj. Cei care își vor expune produsele muncite cu migală și cu mult drag au mai fost prezenți și la edițiile anterioare ale târgurilor organizate de către instituție.

Meşteri valoroşi, participanţi la târguri naţionale şi internaţionale, vin timp de trei zile pentru a expune şi vinde produsele la care au lucrat în ultima perioadă. Pot fi achiziționate costume populare, ceramică, bijuterii, țesături, preparate apicole, sculpturi în lemn, turtă dulce, articole prelucrate din piele..

Meșteri din 4 județe

Participă meșteri populari din județele Gorj, Argeș, Vâlcea și Alba. Gheorghe Ciuncanu este un meșter realizator de adevărate bijuterii vestimentare, mai exact de haine populare specifice Gorjului. Singurul brodeur din Gorj participă la târgul organizat pe 20 mai cu cele mai frumoase ii și cojoace româneşti.

Ion Retezeanu din Gorj este un alt meșter prezent la ediția târgului de anul acesta. Acesta realizează ceşcuţe pentru ţuică fiartă, ulcele pentru vin, cănuţe pentru cafea, farfurii, străchini, căni, ulcioare, oale uzuale pentru gătit în vatră, oale pentru sarmale, vaze şi fel de fel de vase pe care le putem folosi în gospodărie. Ionel Traian este un alt meșter popular din Gorj care vine timp de trei zile în Centrul Municipiului Târgu Jiu.

Ionel Traian este foarte apreciat la nivel național pentru miniaturile în lemn pe care le face. Lucrările lui sunt reproduceri în cel mai mic detaliu, ale unor case, fântâni, conace, dar şi mănăstiri şi biserici cu o arhitectură complexă.

Pasionaţii de obiecte unice, realizate cu pricepere de meşteri populari sunt așteptați așadar de vineri, de la ora 10,30, în fața sediului Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS