13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO vrea să reducă poluarea cu pulberi în zona Termocentralei Turceni

CEO vrea să reducă poluarea cu pulberi în zona Termocentralei Turceni

Complexul Energetic Oltenia a alocat fonduri pentru a opri poluarea cu pulberi a zonei din vecinătatea Sucursalei Electrocentrale Turceni. Proiectul prevede achiziția de echipamente și materiale pentru a construi o instalație de umectare a depozitului de zgură și cenușă care aparține Sucursalei Electrocentrale de la Turceni. Este vorba de depozitul de zgură și cenușă numărul 2.

Cetățenii care au gospodării în zonă se plâng de ani de zile din cauza poluării cu pulberi provenite de la depozitul de zgură și cenușă al termocentralei respective. În perioadele în care vântul suflă cu putere pulberile sunt aduse în zonele cu locuințe și le fac viața un calvar cetățenilor care nu au soluții să scape de poluare. Acestea sunt însă la îndemâna agentului economic. Prin activarea instalațiilor de umectare praful nu va mai fi purtat de vânt și totul va rămâne în cadrul depozitului.

Numărul depozitelor de cenușă va fi redus

Depozitele de zgură și cenușă de la termocentralele Complexului Energetic Oltenia au reprezentat tot timpul o problemă. Compania va renunța pe rând la grupurile energetice pe bază de cărbune. Prin urmare, nu mai va mai rezulta cenușă și zgură din arderea lignitului în cazanele blocurilor energetice. Prin urmare, compania va fi obligată să aloce fonduri pentru ecologizare și eliminare a poluării.

Unele depozite de cenușă au fost trecute în Planul de restructurare ca locații ale viitoarelor investiții care prevăd construirea de parcuri fotovoltaice, pe lângă termocentrale. Dacă Termocentrala Craiova 2 va fi externalizată în acest an, Sucursala Electrocentrale de la Ișalnița va fi prima care va fi trecută pe gaze naturale și va renunța la blocurile 7 și 8 pe lignit. La Ișalnița se dorește construirea unui grup de 850 de MW pe gaze naturale. Vor mai rămâne depozite pentru zgură și cenușă la termocentralele de la Rovinari și Turceni, unde vor fi păstrate după 2026, însă în rezervă, două grupuri, respectiv un grup energetic pe cărbune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS