5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO rămâne fără 2.000 de salariați, după ce Legea 74 a intrat în vigoare

CEO rămâne fără 2.000 de salariați, după ce Legea 74 a intrat în vigoare

Minerii și energeticienii își pot depune din această săptămână dosarele în vederea pensionării, în baza Legii 74 din 2022, intrată în vigoare duminică.

Este vorba despre toate persoanele care au lucrat în grupa I şi/ sau a II-a de muncă în termocentralele pe bază de cărbune, dar şi în unităţile de extracţie a cărbunelui. Acestea vor putea ieși mai devreme la pensie cu mai mulți ani. Potrivit Casei Naționale de Pensii, Legea 74/2022 stabilește că cei care au desfăşurat activităţi de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând şi unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru personalul implicat direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui li se recunosc acum grupele de muncă.

Conform informațiilor transmise de Casa Națională de Pensii Publice, „adeverinţele care fac obiectul Legii nr. 74/2022 se eliberează doar în situaţia persoanelor pentru care angajatorii au întreprins toate măsurile legale în vigoare până la data de 01.04.2001, privind încadrarea în grupe superioare de muncă”.

Între beneficiari se vor afla atât personalul activ, cei care au schimbat domeniul de activitate și cei care au ieșit deja la pensie. Pensiile vor fi recalculate și se vor acorda în luna următoare. Dacă pensia recalculată va fi mai mică, va fi menținută pensia deja în plată.

S-a încheiat perioada de selectare a celor 600 de angajați pentru CEO

Este de amintit că a fost finalizată perioada de recrutare a personalului care va fi încadrat în sectorul minier din Oltenia. În vederea creșterii producției de energie electrică, Complexul Energetic Oltenia angajează un număr de 600 de persoane pe posturi de lăcătuș mecanic, electrician și sudor în activitatea minieră, pentru durată determinată până la data de 31.12.2022.

Procedura de selecție în vederea angajării personalului necesar a fost inițiată în decembrie 2021, conform anuntului din data de 06.12.2021. În urma analizării dosarelor depuse (calificări, studii, cazier), s-au calificat 1.040 de persoane care au participa la verificarea aptitudinilor profesionale în perioada 4 – 11.04.2022, conform programărilor comunicate candidaților.

Persoanele selectate vor fi încadrate la carierele miniere din județul Gorj. Complexul Energetic Oltenia angajează personal și pentru a reduce impactul pensionărilor, dar și pentru că de la 1 mai va mai fi pus în funcțiune un grup de 300 de MW pentru a reduce impactul importurilor de energie din Rusia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS