27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO mai primește oferte pentru grupul pe gaze de la SE Ișalnița

CEO mai primește oferte pentru grupul pe gaze de la SE Ișalnița

Complexul Energetic Oltenia (CEO) mai primește până vineri, 1 aprilie, oferte din partea unor investitori pentru construirea unui bloc energetic pe gaze naturale la Sucursala Electrocentrale de la Ișalnița.

Este un grup energetic pe gaze naturale cu o putere instalată de 850 de MW. Aceasta va înlocui blocul 7 și respectiv blocul 8, ambele de 315 MW pe lignit. Conform CEO, pentru implementarea proiectului constând în centrala de 850 MW de la Ișalnița, se va înființa o societate cu capital mixt de tip „Special Purpose Vehicle” (SPV), persoană juridică română, la care CEO va contribui cu aport în natură.

Investitorul selectat va contribui cu aport în numerar. În acest scop, Complexul Energetic Oltenia își manifestă interesul pentru cooptarea unor investitori interesați să participe în calitate de acționari ai Societății care va implementa proiectul. Pentru Proiectul care se urmărește a fi implementat de SPV, CE Oltenia a depus la Ministerul Energiei solicitări pentru a fi incluse în proiectul Fondului de Modernizare a României. Se estimează că finanțarea din Fondul de Modernizare care ar putea fi obținută de SPV poate fi de până la 50% pentru proiectele CCGT.

Ajutor de restructurare de 2,66 de miliarde de euro

Acest tip de finanțare este o finanțare nerambursabilă, fiind specificat faptul că finanțarea nu a fost încă aprobată. Finanțarea este realizată în contextul planului de restructurare pentru restabilirea viabilității pe termen lung, depus de CE Oltenia la Comisia Europeană, pentru care a fost aprobat un ajutor de stat de restructurare în valoare de până la 2,66 miliarde de euro.

„Măsura a fost aprobată și în contextul planului de decarbonizare și înlocuire a producției de energie electrică pe bază de lignit cu energie electrică produsă din gaze naturale și din surse regenerabile (energie solară și hidroelectrică), care emit mai puțin sau nu emit deloc CO2. Astfel, înființarea SPV și participarea investitorului cu aport la capitalul social al SPV-ului contribuie la suplimentarea contribuției proprii a CE Oltenia, conform Orientărilor Comisiei privind ajutoarele pentru salvare și restructurare. 2.

De asemenea, CE Oltenia a inițiat procesul pentru obținerea de către SPV a unor finanțări bancare de tip project finance. 3. Suplimentar, investitorul selectat va avea obligația de a asigura resursele financiare suplimentare necesare realizării Proiectului dezvoltat de SPV proporțional cu cota sa de participare. De asemenea, este posibil ca CE Oltenia să contribuie și cu aport în numerar sau altă formă de finanțare și/sau numerar”, potrivit CEO.

Tinmar va construi grupul pe gaze de la Turceni

Selecția investitorilor se va realiza în urma unui proces de licitație cu oferta închisă în plic, precedat de depunerea de oferte preliminare și neangajante. Participarea la etapa ofertelor preliminare si neangajante nu creează în sarcina investitorilor obligația de a depune o oferta angajantă. Data si ora limită până la care pot fi depuse ofertele preliminare și neangajante este 1 aprilie 2022, ora 23:59 (ora României). În intervalul 2-10 aprilie 2022, se va proceda la verificarea și analizarea ofertelor.

„Investitorii care au depus ofertele preliminare și neangajante vor fi informați despre întocmirea Caietului de Sarcini. În măsura posibilului, CE Oltenia va asigura disponibilitatea Caietului de Sarcini în intervalul cuprins între 15-20 aprilie 2022. În Caietul de Sarcini se vor preciza în mod expres modalitatea, data și ora limită pentru depunerea: documentelor de participare la licitație; și ofertei angajante.

În măsura posibilului, CE Oltenia va asigura că termenul pe care investitorii îl vor avea la dispoziție pentru pregătirea participării la licitație și pentru pregătirea ofertei angajante sa fie de circa 4 luni”, conform CEO. Compania a găsit investitori pentru cele 8 parcuri fotovoltaice și a unui grup pe gaze naturale la Turceni. Acesta va fi construit de firma Tinmar. Potrivit conducerii CEO mai multe firme sunt interesate și de construirea blocului energetic de la Ișalnița.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS