10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDragobetele și vechile tradiții, sărbătorite la Târgu Jiu

Dragobetele și vechile tradiții, sărbătorite la Târgu Jiu

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj și Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” organizează pe 24 februarie la Târgu Jiu manifestări dedicate Dragobetelui. Ziua de Dragobete este pentru organizatori o ocazie de a promova vechi tradiții românești, încărcate de semnificații. Publicul este invitat de Dragobete la vernisarea unei expoziții de costum popular tradițional, dar și să vadă câteva obiceiuri care încă se mai practică în unele zone.

Ion Cepoi, managerul CJCPCT Gorj va deschide de la ora 16,00, în Amfiteatru, evenimentul cu un moment poetic, iar apoi Ansamblul din Padeș, „Roua Cloșani” (secție externă a Școlii Populare de Artă din Târgu Jiu) va prezenta un obicei specific Dragobetelui. În continuare, Pompiliu Ciolacu, etnolog în cadrul CJCPCT Gorj va avea un recital de poezie despre dragoste. Ansamblul “Privighetorile Gorjului” condus de profesorul Emilia Drăgotoiu Nanu va continua programul pregătit pentru ziua de 24 februarie.

Ansamblul de la Polovragi

Totul se va încheia cu un obicei pus în scenă de către Ansamblul Folcloric „Cheile Oltețului” din Polovragi, obicei care se practică în zona de sub munte între Sfântul „Toader” și Dragobete. Coregraful centrului, Andreea David este cea care a realizat scenariul acestui obicei numit “Văruțele”. El va continua cu un spectacol de gală al Ansamblului Folcloric Profesionist „Doina Gorjului”.

„Lumea satului românesc a fost din totdeauna bogată în obiceiuri și tradiții. Pentru olteni, tradițiile și obiceiurile înseamnă legătura cu trecutul, iar prin valorificarea, conservarea și prin transmiterea acestora din generație în generație se încearcă păstrarea formelor tradiționale de viață. În satele din Oltenia fetele încă mai încearcă să conserve tradițiile de Dragobete.

Acestea se trezesc de dimineață, se îmbracă cu haine curate și pleacă spre pădure să adune flori, pe care le vor pune la icoane, alergând pe drumul spre casă pentru a nu fi prinse de băieți. Unele fete, care vroiau să fie alese, se lăsau prinse de băiatul pe care îl plăceau pentru a fi sărutate, gest care semnifica un legământ al iubirii pentru viitor. Fetele din Gorj se trezesc de dimineață pentru a pune într-un vas zăpadă, cunoscută și ca ”zăpada zânelor”, ca să se topească. Cu apa rezultată ele se spălau pe față pentru a fi mai frumoase. Este ziua când fetele se lasă sărutate de aceia pe care îi consider capabili de acest gest, sărut ce devine legământ pentru o relație viitoare, de aici plecând și zicala: ”Dragobetele sărută fetele””, potrivit unui comunicat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS