19 C
Craiova
marți, 21 martie, 2023
Știri de ultima orăActualitateCulturaExpoziție de icoane la Târgu Jiu

Expoziție de icoane la Târgu Jiu

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj organizează joi, 27 ianuarie, începând cu ora 17.00, vernisarea expoziției „Icoana de vatră în credința populară” la sala „Florin Isuf”.

Expozița îi aparține profesorului Pompiliu Ciolacu, de la Palatul Copiilor, din Târgu Jiu. Etnologul Pompiliu Ciolacu a descoperit pasiunea pentru icoana de vatră la vârsta de 16-17 ani și de atunci nu a renunțat la ea. Chiar dacă spune că este un efort să găsească astfel de obiecte vechi și mai ales oameni care să încurajeze astfel de tradiții, Ciolacu nu a renunțat la aceste obiecte de cult. A avut la nivel național numeroase expoziții, dar a câștigat și foarte multe premii la concursurile la care a participat împreună cu elevii de la Palatul Copiilor din Târgu Jiu.

Etnologul a avut și expoziții internaționale în Polonia, Cehia și Franța, fiind trimis de Institutul Cultural Român, Muzeul Național al Satului, Muzeul Țăranului Român, Ministerul Turismului și CJCPCT Gorj.

Membru al UAP

Pompiliu Ciolacu este membru stagiar al Uniunii Artiștilor Plastici din România filiala București, a publicat până acum două cărți despre icoana de vatră și a înființat alături de colegii de la CJCPCT Gorj, Muzeul Crucilor la Măceșu în Târgu Cărbunești.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj a marcat în fiecare an la Măceșu Înălţarea Sfintei Cruci. Managerul CJCPCT Gorj spunea la manifestările care au avut loc în 2021 că “muzeul acesta care a pornit în 2009, iar, în anul 2013, pe lângă secţia exterioară a adăugat şi secţia interioară, şi-a câştigat un loc în istoria culturală a Gorjului, şi, chiar dacă risc să fac această afirmaţie, dar, cred în ea, datorită numărului de turişti din ţară şi din străinătate, a devenit un «brand» cultural, nu numai al acestui sat, nu numai al Târgu-Cărbuneştilor sau al Olteniei, dar şi al întregii ţări!”.

Etnolog în cadrul CJCPCT Gorj, Pompiliu Ciolacu spunea că la Măceșu unde a copilărit a avut şansa să cunoască îndeaproape tradiţiile şi obiceiurile satului, care, pe atunci, încă se mai păstrau în forma lor arhaică.  A descoperit aici pasiunea pentru un obiect de cult al cărui destin s-a împletit cu cel al multor generaţii. Icoana este aproape de om de la naştere şi până la moarte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS