22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO are în funcțiune 5 grupuri energetice

CEO are în funcțiune 5 grupuri energetice


Complexul Energetic Oltenia (CEO) funcționează în momentul de față cu un total de cinci grupuri energetice.

Cele mai multe sunt în funcțiune la Sucursala Electrocentrale de la Rovinari. Mai sunt pornite câte un grup energetic la Termocentrala Turceni, respectiv la termocentralele Craiova 2 și Ișalnița, din județul Dolj.

Potrivit reprezentaților Complexului Energetic Oltenia, la Sucursala Electrocentrale de la Rovinari sunt în funcțiune blocurile energetice numerele 3 și 4. Ambele sunt încărcate la capacitate maximă. La Termocentrala de la Turceni este funcțional grupul energetic numărul 4. Totodată, la Sucursala Electrocentrale Ișalnița este pornit blocul energetic numărul 7, iar la Sucursala Electrocentrale Craiova 2, grupul energetic numărul 1. Producția totală depășește o mie de megawați oră.

Sindicatele cer intervenția Guvernului la CEO

Sindicatele din Complexul Energetic Oltenia se declară îngrijorate de situația în care se află compania. În ultimii an activitatea a intrat în restrângere. Două dintre federațiile sindicale reprezentative, Univers și FNME, au trimis marți o Scrisoare Deschisă către președinte, Guvern, Ministrul Energiei și Parlament în care spun că statul este responsabil pentru criza din sectorul energetic.

Exemplul oferit este al Complexului Energetic Oltenia care are o putere instalată de 2.400 de MW și nu produce decât 1.000 de MW. Sindicaliștii nu susțin Planul de restructurare al CEO, aflat în curs de aprobare la Comisia Europeană și cred că Guvernul trebuie să folosească toate sursele de producere a energiei de care dispune România și să renunțe la acestea abia în momentul în care sunt finalizate noi surse de producere a energiei electrice.

Germania investește în grupuri noi

Sindicatele din Federația Națională „Univers” și Federația Națională Mine Energie oferă ca exemplu de comportament în domeniul politicilor energetice Germania care a pus recent în funcțiune un grup pe cărbune de 1.000 de MW, cât toată producția de la Complexul Energetic Oltenia.

„Cum se explică altfel că o companie a statului, CE Oltenia, care la prețuri la jumătate cât cele de azi ar fi superprofitabilă, chiar incluzând prețurile certificatelor de CO2, să nu poată produce mai mult de 1000 de MW, deși are o putere instalată de peste 2400? Cum e posibil ca această companie să fie obligată să încheie contracte la 200-400 ron/ MWh cu multinaționale care revând aceeași energie de 2-3 ori mai scump? Aparent, în toată Europa decarbonizarea este o țintă mai mult sau mai puțin îndepărtată. Dar fiecare țară și-a negociat termenele având în vedere și interesul național.

România a ajuns să importe la vârf 2000 MW pe oră din țările vecine

La Datteln în Germania în urmă cu un an s-a pus în funcțiune, pe cărbune, un „întreg CEO de 1100 MW”. Este operat de o companie care aduce energie în mai multe țări: Luxemburg, Olanda, Slovacia și …România. Acționarul majoritar este o firmă a statului finlandez, portdrapel de altfel al luptei împotriva cărbunelui. În aceeași perioadă de un an România a închis 900 MW în CEO și 400 MW în Mintia. Grupurile de la CEO aveau toate investițiile de mediu, erau la fel de performante din acest punct de vedere ca orice centrală pe cărbune din Germania, Olanda sau Cehia.

România a ajuns să importe la vârf 2000 MW pe oră din țările vecine. În Serbia, țară non-UE, s-au pus în funcțiune 350 de MW pe cărbune anul trecut, la Kostolac. În linie dreapta sunt 160 de km între CEO și Kostolac. Importăm la fiecare vârf de sarcină sute de MWh din Serbia, Ucraina, Ungaria, energie produsă mai ales pe cărbune”, conform Scrisorii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS