13.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO prelungește cu 6 luni rambursarea ajutorului de stat

CEO prelungește cu 6 luni rambursarea ajutorului de stat

Complexul Energetic Oltenia (CEO) va prelungi cu o jumătate de an perioada de rambursare a ajutorului financiar de stat primit anul trecut de la Guvern, prin Ministerul Finanțelor.

Suma este de 251 de milioane de euro acordată cu titlul de ajutor financiar prin Trezoreria de Stat. Directoratul Complexului Energetic Oltenia a pregătit deja o notă de informare care va fi discutată în Adunarea Generală a Acționarilor Complexului Energetic Oltenia în data de 27 ianuarie.

Documentul vizează prelungirea perioadei de acordare a împrumutului de 251 de milioane de euro cu titlul de ajutor de stat, acordat individual la convenția de împrumut. Rambursarea ajutorului va fi prelungită până pe data de 30 iunie 2022. Este necesară măsura respectivă, având în vedere că asistența financiară pentru Complexul Energetic Oltenia este condiționată de aprobarea Planului de restructurare și decarbonare al CEO, valabil până în 2026. Sumele primite în ultimii ani de compania energetică sub forma unor ajutoare de stat s-au transformat în ajutoare de restructurare, cu mențiunea implementării Planului de restructurare aflat în curs de aprobare la Comisia Europeană.

Ajutoarele sunt pentru plata certificatelor de CO2

Toate ajutoarele financiare primite de Complexul Energetic Oltenia au fost folosite pentru plata certificatelor de CO2. Complexul Energetic Oltenia a respectat anul trecut obligațiile de conformare, finalizând achiziționarea certificatelor de CO2 aferente energiei produse în anul 2020. Prețul certificatelor de CO2 a crescut spectaculos în ultimii ani, ajungând în prezent la peste 86 de euro/certificat.

Pentru CE Oltenia ponderea prețului certificatelor de CO2 în costul unitar de producție al energiei electrice depășeste 60%. Potrivit CEO, valoarea certificatelor aferente energiei produse în anul 2020 a fost în total de 315 milioane euro. Conform prevederilor legislative în vigoare, neachiziționarea certificatelor de CO2 aferente anului anterior până la data de 30 aprilie a anului curent ar fi atras penalități de 100 euro/ certificat în plus față de obligativitatea achiziționării acestora.

Obligativitatea achiziționării în totalitate a certificatelor de CO2 a apărut după anul 2013, alocările gratuite pentru sectorul energetic fiind sistate, iar prețurile certificatelor înregistrând o creștere spectaculoasă de la 4-5 euro în anul 2017, până la peste 86 euro în prezent.

„Astfel, Complexul Energetic Oltenia a achitat din fonduri proprii, de la înființarea companiei în iunie 2012 și până în prezent, peste 1 miliard de euro pentru plata certificatelor de CO2. În fiecare an, CE Oltenia s-a conformat prin achiziționarea, în termenul prevăzut de legislație, a întregii cantități de certificate de CO2 corespunzătoare energiei produse. Până în anul 2020, CE Oltenia nu a primit niciun sprijin financiar din partea statului”, conform CEO.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS