12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSAJ Gorj a rămas cu doar 3 medici de teren cu normă întreagă

SAJ Gorj a rămas cu doar 3 medici de teren cu normă întreagă

Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Gorj se bazează pe tot mai puțini medici. Este pentru prima dată după mulți ani când se lucrează cu doar trei medici de teren cu normă întreagă.

Cadrele medicale care făceau teren s-au pensionat sau au plecat din unitate în ultimii ani. Mai sunt alți doi medici, dar cu jumătate de normă fiecare, deci Serviciul de Ambulanță Județean Gorj nu se poate baza la orice oră pe cele două cadre medicale.

Totodată, mai sunt angajați trei medici la Serviciul de Ambulanță Gorj, dar care activează în cadrul Dispeceratului și nu desfășoară niciun fel de activități de teren. Așadar, colectivul de bază cu normă întreagă și care merge în misiuni este compus din trei medici. Nu se știe ce se întâmplă dacă unul dintre cei trei medici se îmbolnăvește sau decide să plece în concediu. Nu de puține ori în ultimul an au fost ture întreg fără medic în tot județul Gorj.

Au avut și 20 de medici

În urmă cu un deceniu la Serviciul de Ambulanță Județean Gorj activau și 20 de medici. Aceștia au plecat ori s-au pensionat pe rând, iar alții nu au mai dorit să lucreze la Serviciul de Ambulanță Județean Gorj. La finalul anului trecut au fost scoase la concurs 7 posturi de medic la SAJ Gorj. Este vorba de 5 la stația centrală din Târgu Jiu și câte unul la substațiile din Motru și Târgu-Cărbunești. Nu s-a reușit angajarea vreunui medic specialist cu normă întreagă. Concursul va fi reluat și pe parcursul acestui an.

Serviciul Judeţean de Ambulanţă Gorj are sediul central în Târgu Jiu (stația centrală) si șase substaţii de ambulanţă la Motru, Novaci, Bumbești-Jiu, Târgu-Cărbunești, Rovinari și Turceni care asigură o acoperire eficientă a întregului teritoriu al judeţului.

SAJ Gorj, subordonată Ministerului Sănătăți

Serviciul Judeţean de Ambulanţă Gorj are un parc auto compus din 40 de autosanitare, având echipajul format în funcţie de felul solicitării, din 1, 2 sau 3 persoane. Tipurile de ambulanţe se clasifică astfel: Tip C (4 buc.), Tip B1/B2 (23), Tip A1/A2 (12), consultaţii la domiciliu (1).

„Serviciul Judetean de Ambulanţă Gorj este o unitate sanitară publică de importanţă strategică, cu personalitate juridică, aflată în coordonarea departamentului de specialitate din Ministerul Sănătăţii având în structura sa un compartiment pentru asistenţă medicală de urgenţă si transport medical asistat, cu echipaje medicale de urgenţă, cu sau fără medic, şi un compartiment de transport sanitar neasistat. Compartimentul pentru asistenţă medicală de urgenţă funcţionează în regim de lucru continuu, în aşteptarea solicitărilor de asistenţă medicală de urgenţă”, potrivit Serviciului de Ambulanță Județean Gorj. Deși are o importanță strategică, SAJ a ajuns să funcționeze în 2022 cu doar trei medici de teren cu normă întreagă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS