13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjFostul comandant al UM Budieni, trimis în judecată de DNA

Fostul comandant al UM Budieni, trimis în judecată de DNA

Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a fostului comandant al Unității Militare 01541 de la Budieni, Gorj, colonelul în rezervă Marin Bran.

Acesta, alături de mai mulți subalterni și de doi oameni de afaceri vor fi judecați pentru prejudicierea unității MAPN cu suma de peste 900.000 de lei prin achiziții de bunuri la prețuri supraevaluate sau prin decontarea unor lucrări care nu ar fi fost efectuate. Marin Bran este acuzat de săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

A mai fost trimis în judecată Laurențiu Augustin Vîlceanu, locotenent colonel în rezervă, la data faptelor șef al Compartimentului Logistic din cadrul UM 01541 Budieni, județul Gorj, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:

  • abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
  • complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Alți acuzați

Între cei acuzați se mai află:

  • Ion Sorin Roșculescu, plutonier adjutant principal în rezervă, la data faptelor angajat în cadrul UM 01541 Budieni, judecat pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată;
  • Raul Gălescu, plutonier major în rezervă, la data faptelor angajat în cadrul UM 01541 Budieni, acuzat de săvârșirea infracțiunilor de: complicitate la abuz în serviciu și fals intelectual, în formă continuată;
  • Minel Vodoiu, maistru militar în rezervă, acuzat de săvârșirea a două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată;
  • Sorin Ion Besoi, plutonier major în rezervă, la data faptelor angajat în cadrul U.M. 01541 Budieni, acuzat de săvârșirea infracțiunilor de: complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată și fals intelectual, în formă continuată:
  • Gheorghe llie, plutonier adjutant principal în rezervă, judecat pentru comiterea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
  • Au ma fost trimiși în judecată de către DNA și doi, administratori ai unor societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

Faptele au avut loc între 2011 și 2015

Potrivit DNA, în perioada octombrie 2011 – iulie 2015, inculpatul Bran Marin și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de legea privind finanțele publice. Acesta ar fi achiziționat de la societățile unuia dintre cei doi oameni de afaceri bunuri la prețuri supraevaluate (materiale de construcții, materiale electrice etc.).

El ar fi dispus achitarea unor servicii care în realitate nu au fost executate. În cazul unora dintre bunuri, pe lângă prețul mare cu care au fost achiziționate, acestea erau atipice pentru scopul declarat. În demersul său infracțional, inculpatul Bran Marin ar fi beneficiat de sprijinul celorlalte cadre militare care i-ar fi pus la dispoziție documentele necesare achizițiilor menționate mai sus (o parte din ele fiind întocmite în fals).

Prejudiciul cauzat unității militare prin încălcarea prevederilor legale este de 918.910 de lei, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru societățile celor doi oameni de afaceri. Ministerul Apărării Naționale s-a constituit parte civilă în cauză. În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii față de patru inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Gorj cu propunere cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS