10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjFestivalul „Tradiții și obiceiuri din bătrâni”, la Liceul Teologic din Târgu Jiu

Festivalul „Tradiții și obiceiuri din bătrâni”, la Liceul Teologic din Târgu Jiu

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, ieri, a avut loc ediția a IX-a a Festivalului de Crăciun „Tradiții și obiceiuri din bătrâni”, organizat de Liceul Teologic „Sfântul Nicodim” din Târgu Jiu.

Evenimentul a avut loc în amfiteatrul Colegiului Economic „Virgil Madgearu” din Târgu Jiu, prin bunăvoința domnului profesor Marius Badea Dumitru, Directorul Colegiului, și s-a bucurat de prezența reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Gorj, ai Prefecturii Gorj, ai Primăriei și Consiliului Local Târgu Jiu, precum și a numeroși părinți, bunici sau apropiați ai elevilor.

Festivalul a început la ora 18.00 și a fost deschis de cuvântul Pr. Prof. Ștefan Cristi Vătafu, Directorul Liceului Teologic, care a vorbit despre însemnătatea sărbătorii Nașterii Domnului. Cuvântul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Irineu a fost transmis de Pr. Prof. Neofit Stănciulescu, Inspector de Religie în cadrul ISJ Gorj.

Programul a fost deschis de elevele Cristina Moga și Camelia Rezmiveș, care au interpretat colinda populară: „Am plecat cu colindatul”. A urmat Corul Liceului Teologic cu o suită de colinde bizantine: „Sus în vârful muntelui”, „Colind bizantin” sau „Trei crai de la răsărit”. După momentele lirice în care au fost evocate evenimentele Nașterii Domnului, elevul Sarcină Nicolae Grigore a interpretat colinda „Dumnezeu Preasfântul”, urmat de un moment de virtuozitate la vioară susținut de elevul Robert Șchiopu. Trupa de Teatru „Nicologos” a liceului a pus în scenă piesa „Vis de Crăciun”.

A urmat un buchet de colinde populare: „Sus la ‘naltul cerului” – soliști Pr. Alexandru Găvan și Doctorand Mihail Popete, „Mândru-i cerul” sau „Asta-i casa cea frumoasă”. Colinda populară agrară declamată „Plugușorul” a fost pregătită și prezentată de elevii Profilului „Muzică bisericească”. În încheiere, Corul Liceului a interpretat colindele: „În staul de dobitoace” și „Florile dalbe”.

Evenimentul a fost marcat de împlinirea în această lună a 10 ani de existență a Corului Liceului Teologic, prilej cu care au fost invitați să își dea concursul foști membri ai corului, în prezent preoți, profesori, doctoranzi sau teologi.

În finalul evenimentului, Arhid. Prof. Dr. Nicușor Daniel Lăzărică, inițiatorul și coordonatorul Festivalului, a adus mulțumiri tuturor celor implicați.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS