10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMinistrul Muncii, informat de situația pensionărilor de la CEO

Ministrul Muncii, informat de situația pensionărilor de la CEO

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a fost informat în legătură cu problemele angajaților Complexului Energetic Oltenia, generate de neaplicarea Legii 197 din 2021.

Deputatul de Gorj, Claudiu Manta, a declarat că a stat de vorbă cu șeful Ministerului Muncii și acesta ar cunoaște bine problemele legate de Legea 197. Actul normativ introduce condiții speciale de muncă pentru personalul din producție de la Complexul Energetic Oltenia și reduce cu 13 ani vârsta de pensionare.

Prin urmare, angajații care au lucrat 25 de ani în companii energetice, au o vechime în muncă de 30 de ani și beneficiază de condiții speciale de muncă ar trebui să se pensioneze la vârsta de 52 de ani. Nu este însă cazul, pentru că toate casele de pensii care au primit cereri de pensionare de la mineri și energeticieni le-au respins. Acest lucru a generat nemulțumiri majore în rândul angajaților din cariere și din termocentrale. Unii chiar au protestat la locul de muncă sau chiar au refuzat să lucreze. Nu se cunoaște însă care vor fi soluțiile pentru dezamorsarea situației și dacă angajații companiei vor fi mulțumiți în legătură cu propunerile politicienilor.

Managerul CEO cere reluarea lucrului

Managerul Complexului Energetic Oltenia, Daniel Burlan, a cerut reluarea activității. Daniel Burlan a menționat că problemele legate de aplicarea Legii 197 nu pot fi rezolvate de administrația companiei. În privința solicitării de majorare cu 500 de lei a salariului de bază, șeful Complexului Energetic Oltenia a menționat că vor avea loc negocieri. Prima ședință a Comisiei de negociere dintre sindicate și administrație va avea loc în data de 20 decembrie. Sindicatele au cerut 250 de lei, însă protestatarii vor 500 de lei la salariul de bază pentru toți angajații. Solicitarea unui adaos la salariu are legătură cu faptul că de la 1 ianuarie 2022 va crește salariul minim pe economie. Astfel, angajații cu lefuri mici vor fi ajunși din urmă la venituri, de angajații cu salariul minim pe economie.

Sindicaliștii din CEO nu își asumă protestele

Sindicaliștii din Complexul Energetic Oltenia se feresc de protestele declanșate în anumite cariere miniere. Acestea au debutat la carierele Jilț Sud și Jilț Nord, însă niciunul dintre liderii de sindicat nu s-a asociat cu organizarea grevei generale. Ion Popescu, președintele Sindicatului Renașterea CEO de la Cariera Jilț Sud, a declarat că protestele sunt spontane, însă a mers să discute cu oamenii, să vadă care sunt revendicările acestora. În plus, a făcut legătura cu administrația și cu parlamentarii.

Ion Popescu a precizat chiar că a fost sunat de șeful Sucursalei Miniere, pentru a fi informat în legătură cu declanșarea protestului. Este de precizat că legea nu le permite liderilor de sindicat să organizeze proteste în afara perioadei de negociere a contractului colectiv de muncă. În rest, liderii de sindicat se feresc să se asocieze cu orice mișcări de protest sau greve generale la locul de muncă pentru a nu fi trași la răspundere legal.

A fost o singură excepție legată de un lider de sindicat care a apărut în timpul grevei generale de acum trei ani în prim plan. Este vorba de Nicu Bunoaica, președintele Sindicatului Solidaritatea 2013 de la Cariera Lupoaia, care și-ar fi asumat public greva. Pornind de la afirmațiile respective, sindicatul a fost acționat în instanță de către Complexul Energetic Oltenia. Compania a și câștigat procesul și a obținut plata unor despăgubiri de 8.000 de euro. Nicu Bunoaica a recunoscut că sindicatul achită în rate despăgubirile stabilite de instanță. Este de precizat că pentru greva de acum trei ani angajații nu au fost penalizați pentru zilele nelucrate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS