2.8 C
Craiova
vineri, 28 ianuarie, 2022
Știri de ultima orăLocalGorjÎngrijorare la CEO după ce prețul certificatelor de CO2 a trecut de 80 de euro

Îngrijorare la CEO după ce prețul certificatelor de CO2 a trecut de 80 de euro

Prețul în creștere al certificatelor de CO2 produce o stare de îngrijorare la nivelul companiilor energetice din țară. Este vorba de socetățile care utilizează combustibili fosili în producerea de energie electrică și termică. În această situație se află și Complexul Energetic Oltenia(CEO).

Prețul unui certifcat de CO2 crește de la o zi la alta. În momentul de față se apropie de 82 de euro. Este un preț care nu poate fi sub nicio formă suportat din bugetul companiei, după cum au precizat reprezentanții Complexului Energetic Oltenia. Va fi nevoie de un ajutor financiar consistent din partea statului. Pentru certificatele de CO2 de anul trecut, CEO a achitat peste 300 de milioane de euro.

Taxa ar urma să se dubleze anul acesta. Ion Rușeț, consilier în cadrul CEO, a declarat că există o stare de îngrijorare la nivelul companiei legat de prețul certificatelor de CO2 și că este nevoie de un nou ajutor financiar de la bugetul de stat.

Au cheltuit peste un miliard de euro cu taxa de poluare

Complexul Energetic Oltenia a respectat obligațiile de conformare, finalizând achiziționarea certificatelor de CO2 aferente energiei produse în anul 2020. Pretul certificatelor de CO2 a crescut spectaculos în ultimii ani. Pentru CE Oltenia ponderea pretului certificatelor de CO2 în costul unitar de producție al energiei electrice depășeste 60%.

Valoarea certificatelor aferente energiei produse în anul 2020 a fost de 315 milioane euro. Ajutorul de stat aprobat în primăvară de Guvern, în sumă de 241 milioane euro, a acoperit estimarea inițială, iar diferența de 74 milioane de euro a fost suportată din fondurile proprii ale companiei.

Conform prevederilor legislative în vigoare, neachiziționarea certificatelor de CO2 aferente anului anterior până la data de 30 aprilie a anului curent ar fi atras penalități de 100 euro/ certficat în plus față de obligativitatea achiziționării acestora.

„Obligativitatea achiziționării în totalitate a certificatelor de CO2 a apărut după anul 2013, alocările gratuite pentru sectorul energetic fiind sistate, iar prețurile certificatelor înregistrând o creștere spectaculoasă de la 4-5 euro în anul 2017, până la peste 47 euro în prezent. Astfel, Complexul Energetic Oltenia a achitat din fonduri proprii, de la înființarea companiei în iunie 2012 și până în prezent, peste 1 miliard de euro pentru plata certificatelor de CO2.

În fiecare an, CE Oltenia s-a conformat prin achiziționarea, în termenul prevăzut de legislație, a întregii cantități de certificate de CO2 corespunzătoare energiei produse. Până în anul 2020, CE Oltenia nu a primit niciun sprijin financiar din partea statului.”, conform Complexului Energetic Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Apelul lui ÎPS Teodosie pentru anularea deciziei de carantinare,...

Tribunalul Constanţa a respins apelul Arhiepiscopului Tomisului, Înalt Prea...

ȘTIRI GdS