22.3 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjUATAA Motru cere bani de la Guvern pentru a asigura încălzirea populației

UATAA Motru cere bani de la Guvern pentru a asigura încălzirea populației

Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă (UATAA) din Motru are nevoie de peste 17 milioane de lei pentru a asigura încălzirea populației în perioada sezonului rece.

Până în momentul de față, Consiliul Local Motru a alocat suma de 2,1 milioane de lei, în două tranșe, pentru ca Uzina de Agent Termic să poată să facă reviziile necesare, să cumpere cărbune și să asigure pornirea instalațiilor. Banii nu ajung însă decât pentru câteva săptămâni, având în vedere scăderea temperaturilor și apropierea lunilor de iarnă. În plus, facturile vor fi anul acesta mult mai mari, după ce prețul gigacaloriei a crescut semnificativ.

Potrivit primarului din Motru, Cosmin Morega, prețul gigacaloriei anul trecut a fost de 160 de lei. Se estimează o creștere de până la 300 de lei. Acest lucru va avea un efect major în facturile beneficiarilor, fie că este vorba de asociațiile de proprietari, instituțiile publice sau agenții economici.

Nu vin banii, nu va fi căldură

Uzina de Agent Termic din Motru se află pe lista celor 28 de furnizori de agent termic din țară care au solicitat ajutor guvernamental pentru a trece cu bine peste perioada de iarnă. Fără ajutoarele financiare solicitate va fi greu de achitat facturile la gaze, cărbune, păcură sau energie electrică.

Estimările pentru această iarnă la Motru arată că este nevoie de 17,3 milioane de lei pentru a asigura agentul termic în municipiu. Nici nu se pune problema plății certificatelor de CO2, ci doar de achiziția de combustibil în vederea funcționării măcar în regim de avarie.

„Prețul a crescut la gigacalorie. Prețurile cresc la toate materialele și combustibil. Sunt creșteri explozive de preț la toate categoriile de produse. Nu avem cum să trecem iarna la Motru dacă nu vor veni acești bani. Sperăm să vină hotărârea de Guvern. La nivel local nu avem asemenea sume. Abia am făcut rost de un milion de lei, apoi de 1,1 milioane de lei pentru a cumpăra ceva cărbune și pentru a porni căldura la Motru. Nu puteam să stăm fără căldură în școli, în apartamente și la instituțiile locale”, a declarat Cosmin Morega, edilul din Motru.

Cu un picior în groapă

Furnizorul de apă caldă și căldură de la Motru are probleme economice grave de mai mulți ani. Este societatea din Gorj care a stat cel mai mult timp în insolvență, cu o jumătate de an peste perioada prevăzută de lege.

UATAA Motru este de 4 ani și jumătate în insolvență, cu toate că ar fi trebuit să iasă în primăvara acestu an din acestă stare. În lipsa banilor, Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă din Motru nu a reușit să achiziționeze certificatele de CO2 aferente producției de energie pe anul trecut. Este vorba de 50.000 de certificate de CO2. Prețul actual al unui certificat este de 60 de euro.

Compania va fi obligată să achite și certificatele din acest an, la care se vor adăuga penalitățile de 100 de euro per certificatul neachiziționat. Practic va fi vorba de multe milioane de euro care nu se regăsesc în bugetul societății. Autoritățile locale se așteaptă ca, după acest sezon de iarnă, UATAA Motru să intre în faliment. Soluția va fi înființarea unei noi companii de utilități de către Consiliul Local sau renunțarea la sistemul centralizat de încălzire și apă caldă. Este vorba de montarea de centrale individuale pe gaze naturale sau electrice. În Motru sunt câteva mii de apartamente care beneficiază de apă caldă și căldură de la UATAA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS