5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjZeci de accidente de muncă la nivelul județului Gorj

Zeci de accidente de muncă la nivelul județului Gorj

În primele nouă luni ale anului 2021, Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj a înregistrat şi raportat un număr de 35 de accidente de muncă din care 33 de accidente cu incapacitate temporară de muncă și două accidente de muncă mortale înregistrate de Complexul Energetic Oltenia respectiv SC DECOGET SRL.

În aceeași perioadă a anului 2020 au fost înregistrate un număr de 43 de accidente de muncă din care 37 de accidente de muncă cu incapacitate temporară de muncă și 6 accidente de muncă mortale înregistrate de SC MITANOV TRANS SRL, SC MITDUM TRANS SRL, SC CARLEXIM SRL, SC METALCOLECT PROD SRL, SC COMPLEX ENERGETIC OLTENIA si SC IUSUFMAR TRANS SRL. Sectoarele economiei naţionale în care au fost înregistrate cele mai multe accidente de muncă sunt: Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, Extractia carbunelui inferior și Transpoturi rutiere de marfuri.

Cauze ale accidentelor de muncă

Potrivit ITM Gorj, principalele cauze ale accidentelor de muncă sunt:

  • efectuarea necorespunzătoare a operațiilor de muncă;
  • neefectuarea în timp util a unor operaţii indispensabile securităţii muncii;
  • neutilizarea echipamentului individual de protecţia muncii;
  • căderea de la înălţime şi de la acelaşi nivel;
  • exploatarea instalaţiilor şi utilajelor fără asigurarea reviziilor şi reparaţiilor corespunzătoare acestora;
  • deficienţele în sistemul de pregătire şi instruire a personalului.

La analiza cauzelor accidentelor trebuie făcută precizarea că la producerea unui accident concură în marea majoritate a cazurilor mai multe cauze legate de elementele sistemului de muncă: executant, mijlocul de producţie, sarcina de muncă şi mediul de muncă. Cele mai multe din accidentele de munca pot fi prevenite.
Programele de prevenire, trebuie să fie implementate sistematic la nivel național și la nivelul fiecărei unități.”, conform ITM Gorj.

65 de cazuri de muncă „la negru”

Totodată, în primele 9 luni ale anului 2021 inspectorii de muncă din cadrul Serviciului Control Muncă Nedeclarată și Compartimentului Control Relații de Muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj au efectuat un număr de 854 controale, dintre acestea 762 controale au avut ca obiectiv identificarea și combaterea cazurilor de muncă nedeclarată. Pentru neregulile constatate în domeniul relațiilor de muncă, inspectorii de muncă din cadrul Serviciului Control Muncă Nedeclarată și Compartimentului Control Relații de Muncă au aplicat un număr de 473 sancțiuni contravenționale, dintre care 470 sunt amenzi în valoare totală de 3.100.000 lei și 3 avertismente. Cu ocazia acestor controale au fost depistate 65 de persoane care prestau muncă nedeclarată. S-a luat măsura sancționării contravenționale împotriva unui număr de 44 angajatori care utilizau munca nedeclarată în cuantum total de 1.160.000 lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS