2.1 C
Craiova
sâmbătă, 4 decembrie, 2021
Știri de ultima orăLocalGorjAngajații CEO vor beneficia de condiții speciale de muncă

Angajații CEO vor beneficia de condiții speciale de muncă

Încă o rundă de negocieri este programată vineri la Complexul Energetic Oltenia pe tema acordării condițiilor speciale de muncă pentru salariații din producție.

Discuțiile vor avea loc de la ora 10.00, la sediul Direcției Miniere din Târgu Jiu. Sunt convocați toți liderii din cadrul celor patru federații sindicale reprezentative. Acestea sunt: Federația Națională Univers, Federața Națională Mine Energie, Federația Energetica și Federația Națională Petrol-Energie. Până în momentul de față, au avut loc mai multe runde de negocieri. După câteva ședințe fără vreun rezultat concret, liderii de sindicat au intrat în posesia listelor cu locurile de muncă încadrate în condiții speciale.

Pe listă se regăsesc încadrați în condiții speciale de muncă, la nivel de subunități, și inspectorii sociali. Aceștia sunt chiar liderii de federații și de organizații sndicale mari și cei care negociază cu administrația Complexului Energetic Oltenia drepturile salariaților. Prin urmare, sunt și subalternii administrației, dar negociază și în numele celor 11.000 de mineri și energeticeni drepturi și beneficii.

Se pregătesc și pentru noul CCM

Așadar, vineri vor avea loc noi discuții, cu toate că Actul Adițional numărul 6 și anexele sunt deja redactate și gata pentru semnat. După ce părțile implicate își vor pune semnăturile pe documentul respectiv, acesta va fi depus la Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj. Condițiile speciale de muncă se acordă în baza Legii 197 dn 2021 și se vor acorda începând cu data de 1 septembrie.

Angajatorul va achita contribuții de 8% la bugetul de stat în loc de 4%. Sindicatele din Complexul Energetic Oltenia fac demersuri în momentul de față pentru a obține reducerea vârstei de pensionare pentru lucrătorii din cadrul companiei. Legea 197 din 2021 care introduce condiții speciale de muncă nu se aplică însă retroactiv. Dacă s-ar întâmpla acest lucru, vârsta de pensionare ar scădea cu 13 ani.

Angajații din producție ar putea să iasă la pensie la 52 de ani, dacă au 25 de ani vechime în domeniu și un stagiu de cotizare de 30 de ani. Actul normativ trebuie să fie însă modificat. Acest lucru se poate realiza cel mai rapid printr-o Ordonanță de Urgență.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Liga 3 / Denis, portarul problemă. Universitatea II Craiova...

Echipa secundă a Universității Craiova a pierdut partida susținută...

ȘTIRI GdS