0.3 C
Craiova
marți, 18 ianuarie, 2022
Știri de ultima orăLocalGorjCabanierii din Rânca cer redeschiderea de urgență a șoselei Transalpina

Cabanierii din Rânca cer redeschiderea de urgență a șoselei Transalpina

Cabanierii din Rânca cer redeschiderea de urgență a celui mai înalt drum din țară Transalpina. DN 67 C este închis de aproape două săptămâni pe tronsonul Rânca – Obârșia Lotrului.

Măsura a fost luată de Compania Națională a Infrastructurii Rutiere, în urma unei consultări cu Poliția Rutieră. La vremea respectivă a nins în zona montană, iar șoseaua traversează Munții Parâng. În Pasul Urdele zăpada a trecut de 10 centimetri. Vremea rea a continuat, însă doar cu ploaie. Prin urmare, zăpada s-a topit complet și șoseaua este acum curată pe tot tronsonul care este închis circulației publice.

Zona mai este tranzitată doar de drumari, dacă se fac revizii pe tronsonul dintre Rânca și Obârșia Lotrului, precum și de proprietarii de animale care încă nu le-au adus în zona submontană, având în vedere că încă este destulă iarbă pe pășunile alpine și zăpada a dispărut complet. Prin urmare, ciobanii și fermierii încă mai speră la câteva săptămâni de ședere în zona montană, la pășunat.

Turiștii întreabă de Transalpina

Constantin Pănescu, președintele Asociației Concesionarilor din Rânca, susține că nu mai sunt motive pentru ca șoseaua să fie ținută închisă. Proprietarii de pensiuni, cabane și hoteluri se pregătesc de week-end-ul care urmează și de faptul că preșcolarii și școlari vor avea parte de o vacanță scurtă, de o săptămână. Astfel, sunt așteptați turiști în zona montană, iar unul din motivele pentru care se urcă în stațiunea montană este și Transalpina. Cum șoseaua este închisă, lumea nu se prea înghesuie să facă rezervări.

„Transalpina este un punct forte al stațiunii Rânca. Nu toată lumea vine să se uite pe geam la brazi sau să stea la aer sau la grătar, ci vrea să facă drumeții. Nu este păcat să stea închisă, pentru că vremea s-a îndreptat și drumul este perfect curat? Au văzut și cei de la Secția de Drumuri Naționale acest lucru. Eu sper să se consulte toată lumea cu toată lumea. Mizez și pe noul prefect. Este un iubitor al muntelui și șoseaua să fie redeschisă. Se anunță 3 – 4 săptămâni de vreme stabilă și cu o creștere a temperaturilor. Șoseaua este foarte căutată de turiști”, a declarat Constantin Pănescu.

Au venit din SUA și au găsit Transalpina închisă

Reprezentantul cabanierilor din Rânca a mai spus că un grup de turiști din Statele Unite ale Americii a venit în week-end în stațiune și a găsit Transalpina închisă. Erau și români printre ei, plecați de 20 de ani din țară. „Oamenii au spus că au bătut atâta drum și au venit să vadă ceva frumos. Știau de Transalpina și nu doreau să rateze o astfel de vizită. Când au ajuns au aflat că este închisă și nu înțelegeau de ce pentru că drumul era curat. Era soare, perfect. Nu ploua. La finalul săptămânii trecute s-a întâmplat.

Norocul a fost un polițist cu inimă mare care i-a lăsat să facă traseul. Vin turiști și din Europa și vor să tranziteze Transalpina toamna, ne gândim la siguranță, dar trebuie luate decizii punctuale și la nivel local, atunci când nu mai sunt probleme. Este păcat că stăm așa și ne uităm la soare și șoseaua este închisă. Adică unii vin din America să o viziteze și noi o ținem închisă pentru că e prea multă birocrație să se ia rapid o decizie, bazată pe ce este în teren. Se anunță aproape o lună de vreme frumoasă cu precipitații puține”, a mai spus președintele Asociației Concesionarilor din Rânca. O decizie cu privire la redeschiderea Transalpinei ar putea fi luată în jurul date de 20 octombrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

O femeie dată dispărută a fost găsită moartă într-o...

Sfârşit tragic pentru o femeie de 68 de ani...

ȘTIRI GdS