22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPeste 8.000 de angajați vor beneficia de condiții speciale de muncă

Peste 8.000 de angajați vor beneficia de condiții speciale de muncă

Peste 8.000 de de salariați din cadrul Complexului Energetic Oltenia vor beneficia de condiții speciale de muncă, în baza Legii nr. 197 care reglementează și scăderea cu 13 ani a vârstei de pensionare.

Potrivit estimărilor sindicatelor și administrației, peste 8.000 de mineri și energeticieni vor beneficia de condiții speciale de muncă. Va mai rămâne doar personalul din sectorul TESA din compartmentele administrative de la sucursale și din subunitățile minere.

Având în vedere că peste 8.000 de angajați vor beneficia de condiții speciale de muncă, atunci administrația va trebui să achite o contribuție de 8% la bugetul asigurărilor de pensii pentru cea mai mare parte a lucrătorilor. În momentul de față sunt sub 11.000 de salariați, iar mai puțin de 3.000 fac parte din categoria TESA. Pentru ca noua lege să fie aplicată este nevoie și de semnarea unui Act Adițional la Contractul Colectiv de Muncă.

E nevoie de modifcarea Legii nr. 197

Salariații încadrați în condiții speciale vor beneficia de pensii mai mari. Principala problemă a legii este însă cea a aplicării cu privire la cei care vor să se pensioneze. Este vorba de muncitorii care au 52 de ani și care au aflat că actul normativ nu se poate aplica retroactive, chiar dacă au o vechime în domeniu de 25 de ani și un stagiu de cotizare de 30 de ani.

Se caută soluții pentru modifcarea Legii 197 din 2021, având în vedere că nu poate fi aplicată pentru pensionarea la 52 de ani. Casa Județeană de Pensii Gorj a realizat o simulare, iar în actualele condiții legislative, angajații Complexului Energetc Oltenia din producție nu pot fi pensionați mai devreme de 57 de ani.

Modificarea legii care a intrat în vigoare în luna august se poate face mai repede prin Ordonanță de Urgență aprobată de Guvern sau prin promovarea unei legi la nivelul parlamentului. Ordonanța de Urgență ar rezolva rapid problema dacă grupele de muncă 1 și 2 de la Complexul Energetic Oltenia vor fi asimilate condițiilor speciale de muncă sau dacă se va menționa clar că toți lucrătorii din producție din companiile energetice și miniere ies la pensie la 52 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS