8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjActele adiționale de la Complexul Energetic Oltenia sunt încă nefinalizate

Actele adiționale de la Complexul Energetic Oltenia sunt încă nefinalizate

Complexul Energetic Oltenia trebuie să finalizeze săptămâna aceasta încadrarea locurilor de muncă în condiții speciale. Este vorba exclusiv de locurile de muncă din sectorul direct productiv. Sunt vizați lucrătorii din carierele miniere, termocentrale și activitățile conexe.

Administrația Complexului Energetic Oltenia mai are la dispozițe câteva zile pentru a încadra în condiții speciale toate locurile de muncă din sectorul direct productiv. Dacă în majoritatea cazurilor nu sunt probleme legat de identificarea locurilor de muncă pentru care vor fi aplcate condiții speciale, sunt interpretării legat de situații particulare. Deși activează în producție, anumiți lucrător sunt încadrați ca personal TESA.

Astfel, au apărut blocaje în întocmirea listelor. Nu este exclus ca anumiți salarați să apeleze la instanța de judecată pentru încadrarea la condiții specale de muncă în baza Legii 197 din 2021, intrată în vigoare de luna trecută. În momentul în care vor fi identifcate toate locurile de muncă încadrate în condiții speciale este nevoie de semnarea unui Act Adițional la Contractul Colectiv de Muncă.

Ulterior, vor fi semnate și acte adiționale individuale de către fiecare salariat care va beneficia de noile prevederi legislative. Și contribuțiile vor crește de la 4% la 8%. Acestea vor trebui să fie achitate în luna octombrie pentru luna septembrie.

Cele patru federații sindicale se pregătesc de proteste

Cele patru federații sindicale reprezentative din Complexul Energetic Oltenia se pregătesc de proteste. Săptămâna aceasta sunt programate trei evenimente care implică sindicatele din sectorul minier și energetic din județul Gorj. Este vorba de proteste organziate pe 28 și 30 septembrie în Piața Prefecturii din Târgu Jiu.

În acest sens, au depus o solicitare la Primăria Târgu Jiu: Federația Națională a Sindcatelor din Electrictate Univers, Federația Națională Mine Energie, Federația Energetica și Federația Sindicatelor Libere și Independente Petrol Energie. Protestul va avea loc între orele 16,00 și 18,00. De asemenea, sindicatele au fost invitate săptămâna aceasta și la o consultare la sediul PNL pe tema pensionărilor la companie, a creșterii prețului la curentul electric și Planul de restructurare și decarbonare al CEO.

Daniel Burlan, la întâlnire cu sindicatele

Președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia, Daniel Burlan, revine de luni la companie. Daniel Burlan s-a aflat într-un concediu de odihnă și va reveni la Târgu Jiu de săptămâna aceasta. Este în plan o nouă ședință a Comsiei Mixte sindicate – administrație. Este vorba de acordarea de ajutoare financiare pentru angajații care suferă de boli grave. Aceștia au nevoie de bani pentru tratamente. De asemenea, trebuie lămurită și situația încadrării în condiții speciale a locurilor de muncă din zona de producție.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS