13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjUATAA are de recuperat în prag de iarnă 18 milioane de lei de la populație

UATAA are de recuperat în prag de iarnă 18 milioane de lei de la populație

Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă (UATAA) din Motru are de recuperat datorii uriașe în prag de iarnă de la populație.

Potrivit primarului din Motru, Cosmin Morega, suma este de peste 18 milioane de lei. Compania de utilități din Motru a fost patru ani în insolvență pentru că intrase în incapacitate de plată. A beneficiat de eșalonarea datoriilor și a scăpat de penalități. În ciuda facilităților de care a avut parte, Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă nu a reușit să reducă debitele de la asociațiile de proprietari și de la agenții economici.

Majoritatea datoriilor sunt făcute de către cele 17 asociații de proprietari din municipiu. Este vorba de un total de 4.300 de apartamente. Sunt și câteva sute de apartamente care s-au debranșat de la sistemul centralizat de apă caldă și căldură. Potrivit primarului din Motru, sunt foarte multe familii care plătesc doar câteva zeci de le lunar, dar și familii sărace care nu își permit să plătească întreținerea. În același timp, UATAA Motru se află în continuare într-o situație economică grea. Nu au fost achitate certificatele de CO2 pentru ultimul sezon de iarnă și ar putea să fie aplicată și o amendă de către Comisia Europeană, din cauza acestui lucru.

12 instituții renunță la UATAA

Un număr de 12 instituții publice din Motru nu vor ma depinde de serviciile Uzinei de Agent Termic și Alimentare cu Apă. Este vorba de unitățile de învățământ din localitate, creșa, poliția locală, Direcția de Impozite și Taxe, Casa de Cultură, Sala Sporturilor și alte instituții care depind de Primăria Târgu Jiu. Vor fi alocate de către municpalitate fondurile necesare pentru realizarea branșamentelor la rețeaua de gaze naturale care traversează localitatea. Ulterior, vor fi întocmite și proiectele pentru montarea de centrale individuale pe gaze naturale pentru unitățile administrate de primărie.

Conform edililor din Motru, va fi ultimul sezon de iarnă în care instituțiile vor mai beneficia de agent termic în regim centralizat. Spitalul Orășenesc din Motru beneficiază deja de centrală pe gaze naturale, însă folosește în paralel și agent termic de la Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă din localitate. O altă instituție care a decis să renunțe la serviciile UATAA este Administrația Fiscală din Motru. Au fost aprobate fondurile necesare pentru montarea unei centrale proprii, însă nu se știe în cât timp va fi disponibilă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS