16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO livrează 1.000 MW cu 5 grupuri energetice

CEO livrează 1.000 MW cu 5 grupuri energetice

Complexul Energetic Oltenia(CEO) asigură peste 15% din necesarul de energie electrică din Sistemul Energetic Național.

Livrările medii sunt de peste 1.000 de MW, cantitatea de energie electrică livrată numai de Complexul Energetic Oltenia. Diferența de până la peste 1.200 de MW este furnizată de alte două grupuri energetice pe bază de cărbune de la nivel național. Este o cantitate redusă, iar Complexul Energetic Oltenia asigură zilnic peste 85% din energia pe bază de cărbune, din țara noastră.

Per total, energia pe bază de cărbune reprezintă numai 20%. În continuare, peste 70% din curentul electric este produs și livrat de către hidrocentrale, centralele nucleare și pe gaze. Termocentralele pe cărbune se află abia pe locul al patrulea în clasamentul național al producătorilor. În momentul de față, Complexul Energetic Oltenia funcționează cu 5 grupuri energetice în județele Gorj și Dolj.

Ședință Comisie mixtă, marți la CEO

Totodată, o nouă ședință a Comisiei mixte din cadrul Complexului Energetic Oltenia este programată pentru marți. La masa discuțiilor se vor așeza pe de o parte liderii federațiilor reprezentative la nivelul Complexului Energetic Oltenia. Este vorba de cele mai mari sindicate din companie, care negociază drepturile în numele angajaților. Din partea administrației sunt așteptați să participe membrii Directoratului Complexului Energetic Oltenia.

În ultimele luni nu au mai avut loc discuții pe teme majore între sindicatele și conducerea companiei, într-un cadru formal. De data aceasta, vor fi analizate propunerile administrației de aplicare a actului normativ care modifică Legea pensiilor și care a intrat în vigoare luna trecută. Legea vizează personalul direct productiv din companiile energetice și din subunitățile miniere. Inclusiv Complexul Energetic Oltenia se încadrează în prevederile legii. Astfel, vârsta de pensionare scade prin introducerea condițiilor speciale de muncă. Încadrarea locurilor de muncă din producție în condiții speciale a revenit administrației.

Soluție pentru salariații CEO care trebuie să beneficieze de condiții speciale

Sindicatele din Complexul Energetic Oltenia au o soluție cu privire la categorile de salariați care vor trebui să beneficieze de condiții speciale de muncă. Potrivit sindicalistului Vasile Tivig, salariații care beneficiează de zile suplimentare de concediu de odihnă trebuie să fie încadrați în condiții speciale de muncă. Cele trei zile în plus de concediu de odihnă se acordă în plus angajaților din producție care muncesc în condiții foarte grele. Prin urmare, în opinia sindicalistului, toți ar trebui să se încadreze la condiții speciale de muncă. De asemenea, ar trebui să fie realizată și o analiză punctuală în anumite sectoare unde anumite posturi nu au fost încadrate corect. Sunt lucrători considerați personal TESA, deși desfășoară activități de producție.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS