11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCulturaLaureații Festivalului folcloric de la Tismana

Laureații Festivalului folcloric de la Tismana

Festivalul Concurs al cântecului, jocului și portului Gorjenesc Tismana, care a avut loc în perioada 14-15 august și-a desemnat laureații.

Față de anul trecut, manifestarea s-a desfășurat tradițional, cu prezența fizică a concurenților și spectatorilor. Festivalul a fost deschis tinerilor interpreți din Gorj. Interpreții și dansatorii au fost prezenți sâmbătă și duminică pe scena din pădurea Tismana, iar cei care au venit să vadă concursul au avut ce asculta și vedea. Aflat la cea de-a 54-a ediție, festivalul a fost organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj în parteneriat cu Consiliul local și Primăria Tismana, Școala Populară de Arte Târgu Jiu și Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”.

Secțiunea soliști instrumentiști

Iată care sunt câștigătorii din acest an:

  • Premiul I a fost câștigat de către Gheorghe Florin din Tismana.
  • Premiul al II lea a fost câștigat de Cioiu Alexandru, din Târgu Jiu și Nanu Cosmina, de 19 ani, elevă a Liceului Pedagogic din Craiova.
  • Premiul al III lea a fost câștigat de către Popescu Gabriela, din Brădiceni,
  • Mențiunile au mers anul acesta către Nistor Daria, din Tismana și Radu Bianca, din Mătăsari.

La Secțiunea soliști vocali:

  • Premiul I a fost primit de către Cârlugea Larisa, din Rovinari
  • Premiul al II lea de Ghiță Bianca, din Arcani și Borș Carlos Mihai din Rovinari,
  • Premiul al III lea de Mitran Melinda și Motorga Irinel, din Bumbești Jiu.
  • Mențiunile au fost câștigate de Ene Loredana, din Ploștina, Ciufrilă Denisa, din Dobrița și Chivu Maria, elevă a Liceului Pedagogic din Craiova.

La Secțiunea dansuri populare:

  • Premiul I a fost câștigat de către formaţia de dansuri din Logreşti, ce poartă numele „Românaşul”,
  • premiul al II lea de Ansamblul “Petrolul” din Țicleni,
  • premiul al III lea de Ansamblul de Fluierași și Dansuri Dragotești și Formația de dansuri populare „Brîulețul” din Bălești.

Secțiunea costume populare

Premiul Festivalului Concurs Tismana 2021 pentru costum popular femeiesc a fost câștigat de către Andreea Negrea, de 16 ani din Drăguțești și pentru costum popular bărbătesc de Ionuț Forțofoi din Valea Jiului.

Premiile au fost acordate de: CJCPCT Gorj (premiile I), Consiliul Local Tismana (premiile II), Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj (premiile III și premiul pentru Ansamblu nou înființat), Școala Populară de Arte Tg-Jiu (mențiunile). Premiile pentru port popular au fost acordate de Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” Târgu-Jiu. Juriul a fost alcătuit din personalități ale culturii populare gorjene, președinte de onoare fiind maestrul coregraf Iulian Malea. Festivalul de la Tismana, în peste jumătate de veac, a fost și a rămas principala rampă de lansare pentru o serie de tineri interpreți, nu puțini dintre ei devenind valori consacrate ale folclorului românesc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS