13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMii de persoane sunt așteptate la Mănăstirea Tismana

Mii de persoane sunt așteptate la Mănăstirea Tismana

Mii de turiști sunt așteptați la finalul acestei săptămâni la Tismana, în județul Gorj. Aici va avea loc sărbătorirea Hramului Mănăstirii din localitate.

Este una din cele mai mari și cunoscute mănăstiri din Gorj și din țară. Aceasta atrage an de an zeci de mii de persoane care vin să se roage sau să aprindă lumânări. Mănăstirea își va sărbători duminică Hramul Adormirea Maicii Domnului. Și în localitate va avea loc un Festival de folclor și va fi organizat un bâlci cu produse alimentare și nealimentare, pe platoul din apropierea Mănăstirii Tismana.

Festivalul-concurs al Cântecului, jocului și portului gorjenesc Tismana va avea loc la finalul acestei săptămâni. Devenit tradițional pentru județul Gorj, Festivalul-concurs de la Tismana este așteptat cu interes sporit atât de tinerii concurenți, interpreți ai cântecului și jocului popular, cât și de locuitorii orașului sau de vizitatorii din țară și de peste hotare, ce își dau întâlnire în fiecare an în zilele de 14-15 august în această pitorească localitate gorjeană.

Festivalul cântecului, jocului și portului popular de la Tismana împlinește anul acesta 54 ani de existență. De mai bine de o jumătate de secol, la Tismana și-au dat examenul de maturitate artistică mai toți soliștii vocali și instrumentiști ai Gorjului, iar generațiile de dansatori și-au început drumul spre performanță. Nu puțini dintre toți aceștia au cunoscut consacrarea la nivel județean, regional sau național, reprezentând ani de-a rândul uriașa zestre folclorică a ținutului Jiului de Sus.

Secțiunile festivalului

Festivalul de la Tismana va avea patru secțiuni: Soliști vocali, Soliști instrumentiști, Dansuri și Port popular. Festivalul este deschis tinerilor interpreți din Gorj. Pentru soliști vocali și instrumentiști, vârsta de participare este între 15-35 ani. Pentru formațiile de dansuri vârsta de participare este între 15-60 ani; vor participa formații de dansuri mixte, cu minim 6 perechi.

Soliștii vocali vor interpreta 2 piese, din care una – doină sau baladă – fără acompaniament. Programul soliștilor instrumentiști nu va depăși 6 minute. Pentru fiecare localitate din Gorj numărul concurenților este de 2 interpreți. Festivalul se adresează interpreților și formațiilor de neprofesioniști.

Concurenții sunt așteptați în ziua de 14 august la Centrul Cultural Tismana, până la ora 14.00. Formațiile de dansuri populare vor fi prezente în ziua de 15 august, la ora 9.00, pe scena din pădurea Tismana. Premiile speciale pentru port popular vor fi stabilite de juriu în timpul desfășurării concursului.

Pe 15 august de la ora 13.00 este programat un spectacol extraordinar susținut de Ansamblul profesionist „Doina Gorjului”. „Premiile sunt acordate de: Consiliul Județean Gorj prin CJCPCT Gorj (premiile I), Consiliul Local Tismana (premiile II), Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj (premiile III, premiul pentru Ansamblu nou înființat și trofeele festivalului), Școala Populară de Artă Tg-Jiu (mențiunile). Premiile pentru Port popular vor fi acordate de Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” Târgu-Jiu.”, conform unui comunicat al organizatorilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS