6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPlanul de restructurare al CEO este confidențial

Planul de restructurare al CEO este confidențial

Conducerea Consiliului Județean Gorj a aflat de la Ministerul Energiei că Planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia(CEO) este confidențial.

Șefii Consiliului Județean au estimat în Planul de Tranziție Justă realizat pentru județul Gorj că Planul de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltenia va fi aprobat până în luna decembrie a anului 2021. Pentru elaborarea Planului de Tranziție Justă, șefii CJ Gorj susțin că aveau nevoie, orientativ, și de Planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia. În acest sens, Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj, a precizat că a solicitat Ministerului Energiei detalii din Planul de restructurare și chiar o copie a acestuia. A primit un răspuns scris potrivit căruia Planul este depus la Comisia Europeană și este confidențial până când va fi aprobat.

Teoria ghicitului

Având în vedere că nu au avut Planul CEO la dispoziție, în Planul de Tranziție Justă pentru Gorj trimis la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene s-a estimat că până în luna decembrie 2021 Complexul Energetic Oltenia va primi aprobarea din partea Comisiei Europene. Este obligatoriu ca Planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia să fie aprobat până în această toamnă, cel târziu până la finalul anului, având în vedere că societatea a beneficiat de un ajutor de stat în valoare de 251 de milioane de euro. Suma trebuie să fie rambursată, dacă Planul de restructurare și decarbonare nu va fi aprobat de către Comisia Europeană.

Dacă Planul va fi aprobat, atunci Complexul Energetic Oltenia se va putea baza în continuare pe sprijin din partea statului pentru plata certificatelor de CO2 până în 2025. De asemenea, colosul energetic și-a propus să realizeze cu ajutorul unor investitori privați 8 parcuri fotovoltaice și două grupuri pe gaze naturale la termocentralele de la Turceni și de la Ișalnița.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS