21.1 C
Craiova
vineri, 24 septembrie, 2021
Știri de ultima orăLocalGorjÎncepe procesul de externalizare din CEO a Termocentralei Craiova 2

Începe procesul de externalizare din CEO a Termocentralei Craiova 2

Directoratul Complexului Energetic Oltenia va fi mandatat să întocmească proiectul de divizare și de act constitutiv al societății care va prelua Termocentrala Craiova 2. Procesul de divizare și externalizare a SE Craiova 2 ar trebui să fie finalizat până la 1 ianuarie 2023. Practic, șefii Complexului Energetic Oltenia mai au la dispoziție un an și 5 luni până la încheierea tuturor procedurilor.

Nu vor să mai producă energie termică

Potrivit Planului de restructurare al CEO, producția și vânzarea de energie termică nu fac parte din obiectul principal de activitate al CE Oltenia. Consiliul Local al Municipiului Craiova ar fi avantajat prin deținerea controlului asupra rețelei de transport și distribuție a agentului termic și a sursei de producție a acestuia, având astfel posibilitatea de a controla costurile totale și a realiza un program de modernizare integrat, incluzând generare și distribuție.

Prin externalizarea S.E. Craiova II către autoritățile locale, modernizarea rețelei ar putea fi prin accesarea de fonduri destinate în mod special pentru aceste tipuri de activități, fonduri ce au ca beneficiari eligibili autoritățile locale, cum ar fi Fondul de modernizare; Segmentul de cogenerare în cadrul noului Sistem de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET) va fi dimensionat, pornind de la asigurarea necesarului de energie termică pentru Municipiul Craiova, inclusiv agenții economici, finanțarea acestuia fiind posibilă a se realiza din Fondul de Modernizare la pachet cu modernizarea rețelelor de transport și distribuție.

Pierderi de 45% la energia termică

Conform Complexului Energetic Oltenia este nevoie de investiții pentru reducerea pierderilor care în prezent sunt de 45%. „Acest concept investițional integrat reprezintă singura variantă economic fezabilă pentru eficientizarea businessului în domeniul energiei termice în Municipiul Craiova care, pe lângă eficientizarea generării, va conduce și la diminuarea pierderilor în rețele, care se ridică la circa 45% în prezent.

Externalizarea S.E. Craiova II către autoritățile locale ar contribui semnificativ la asigurarea continuității alimentării adecvate a consumatorilor din municipiu și către societatea Ford SA. CEO ia în considerare aplicarea unei astfel de măsuri și dorește demararea acțiunilor necesare împreuna cu Consiliul Local și Primăria Craiova pentru identificarea celei mai bune opțiuni pentru ca entitatea divizată să poată funcționa în condiții normale. CEO ar urma să asigure la data divizării capitalul circulant necesar pentru operațiunile noii entități, iar valoarea certificatelor CO2 până la data efectivă a divizării ar fi inclusă în ajutorul de restructurare pregătit de CEO. Ulterior divizării, S.E. Craiova II ar putea fi integrată prin crearea unei noi societăți cu acționari actuali ai CEO și Consiliul Local al municipiului Craiova.”, conform Complexului Energetic Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Tânără gravidă, lăsată să se chinuiască în travaliu până...

Părinții unei tinere gravide acuză de neglijență cadrele medicale...

ȘTIRI GdS