19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorj: Laureații Festivalului Regional de Muzică Lăutărească

Gorj: Laureații Festivalului Regional de Muzică Lăutărească

Primăria orașului Tismana, în colaborare cu Ansamblul Profesionist „Doina Gorjului“, Şcoala Populară de Artă Târgu Jiu, Centrul Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj și Direcția Județeană pentru Cultură Gorj a organizat joi 10 iunie 2021 a IV-a ediție a Festivalului Regional de Muzică Tradiţională „Geagu Cătăroiu“ (Petre Geagu Cătăroiu, lăutar şi rapsod celebru, foarte apreciat în anii ‘50-’70).

Festivalul de muzică tradiţională „Geagu Cătăroiu” de la Tismana îşi propune să reînvie muzica lăutărească veche, atât de apreciată odinioară.Festivalul de muzică lăutărească „Geagu Cătăroiu” se adresează tarafurilor lăutărești, care folosesc în interpretare instrumente tradiționale și respectă autenticitatea cântecului și portului popular, festivalul a avut anul acesta o singura secțiune, cea de tarafuri.

Șapte tarafuri au participat la ediția cu numărul patru a Festivalului Geagu Cătăroiu.

Iubitorii de muzică tradițională au venit în număr mare, chiar dacă au avut parte și de o ploaie abundentă. Premiul I a fost câștigat de către taraful Vică Argint de la Pârâul de Pripor, premiul doi a mers la taraful Colegiului Pedagogic Craiova, iar premiul trei la Taraful Mornea de la Tismana. Centrul Județean pentru Conservarea și Promovovarea Culturii Tradiționale Gorj a acordat trei premii tarafului Mircea Enache din Morunglav, Olt, tarafului Cristian Geagu Cătăroiu din Tismana și tarafului Gioni Pițigoi din Târgu Cărbunești. Direcția județeană pentru Cultură Gorj a acordat un premiul “Lăutarilor de pe Valea Tismanei” tarafului Ionuț Pobirci de la Pârâul de Pripor. Asociația “La Tismana într-o grădină” a acordat un premiu special pentru promovarea muzicii lăutărești, tarafului Cristian Geagu Cătăroiu. Un premiu special a mai fost acordat de către Consiliul local și Primăria Tismana tarafului Gabi Cătăroiu Buzner.

Un rapsod vestit al Tismanei a fost baladistul Petre Geagu zis Cătăroiu, care a cântat cu taraful Rugină-Murgu atât în Gorj, cât și în București, la diferite restaurante din zona Gării de Nord. Solistele Maria Tănase și Maria Lătărețu i-au apreciat repertoriul și au cules cântece de la el, cântând și împreună la București ori la concertele Orchestrei Taraful Gorjului. În august 1949 i s-au făcut mai multe înregistrări pe fonogramă de către etnomuzicologul Emilia Comișel, ulterior și pe benzi de magnetofon.

De la el s-au cules numeroase balade locale sau „furate” din zona Doljului, precum:

Balada lui Gheorghe Haiducul, „Sbangă”, „Bărbatul meu nu este mort”, „Ghiță Cătănuță” sau „Ce faci moșule-n grădină?”. Fiul său, vioristul Cristian P. Geagu a fost foarte cunoscut în Tismana și în părțile vecine. Din taraful său mai făceau parte soția, solista și acordeonista Nuța de la Câmpofeni, bracistul Gheorghe Pleșa și basistul Ion Trohonel. În prezent, în Tismana continuă tradiția familiei vioristul Cristian Geagu-Cătăroiu, fiul lui Cristian P. Geagu, și soția sa Gabriela Geagu (acordeon și voce), venită la Tismana din Godinești. Actualmente mai cântă și taraful lui Nicolae Cazacu, zis Călae, fiu de lăutar din Frâncești, venit la Tismana în anul 1960.

Din formația sa făceau parte: soția sa Elena Cazacu zisă Lenuța (acordeon și voce), fiica lăutarului Gheorghe Motorga, Grigore Stricăfer (braci), Iosif Motorga (vioară) și Maria Motorga (solistă). Astăzi, taraful lui Călae are în componență în principal membrii familiei: fiii săi, solista Lenuța Cazacu, vioristul Iosif Cazacu și basistul Ion Trohonel. Alt taraf actual cunoscut din Tismana mai este și cel al vioristul Constantin Mornea, care cântă împreună cu soția sa, Luminița Mornea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS