11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorj726 de mineri și energeticieni au primit preavizele pentru disponibilizare, dar intră în concedii medicale

726 de mineri și energeticieni au primit preavizele pentru disponibilizare, dar intră în concedii medicale

Tot mai mulți viitori disponibilizați din cadrul Complexului Energetic Oltenia(CEO) încearcă să își amâne pe orice cale plecarea din cadrul companiei. Potrivit conducerii Complexului Energetic Oltenia, au primit preavize 726 de persoane care se apropie de vârsta de pensionare.

Disponibilizările ar trebui să se facă începând cu data de 1 iulie. Mulți salariați au apelat la concediul medical pentru a amâna concedierea cu plata de salarii compensatorii. În opinia șefilor colosului energetic, motivul este legat de faptul că în data de 20 iulie se va acorda prima de Ziua Energeticianului. Aceasta are o valoare de 1.550 de lei. Suma va fi primită sub formă de tichete-cadou.

Dacă vor părăsi Complexul Energetic Oltenia cu data de 1 iulie, disponibilizații nu vor mai încasa prima de ziua meseriei. Astfel, se caută prelungirea preavizelor, iar acest lucru este posibil numai prin suspendarea contractului individual de muncă.

Concediul medical suspendă contractul de muncă

Singura modalitate prin care se poate face acest lucru este intrarea în concediul medical. „Lucrurile au intrat în linie dreaptă legat de programul de disponibilizări colective. Toate preavizele au fost trimise angajaților care au fost trecuți pe listele de concedieri colective.

Sunt oameni care mai au o perioadă până când vor ieși la pensie și vor încasa în funcție de perioada rămasă până la 11 salarii compensatorii medii pe unitate. Avem însă o problemă cu unii dintre cei care au intrat în posesia preavizelor și care acum sunt în concediu medical. Noi nu punem sub semnul întrebării concediul medical și starea de sănătate a salariatului, dar cred că pe 20 iulie se va acorda prima de Ziua Energeticianului și se poate face o legătură cu prima respectivă”, a declarat Ion Rușeț, consilier în cadrul Complexului Energetic Oltenia.

În 2021, Complexul Energetic Oltenia și-a propus să trimită acasă aproape o mie de salariați. Majoritatea se apropie de vârsta de pensionare sau chiar au fost pensionați. Rămâne de văzut dacă va fi acordat și venit de completare. Pentru ca acest lucru să se întâmple, este necesar ca Guvernul să adopte o ordonanță.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS