16.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjBunurile CEO, evaluate pentru accesarea de credite

Bunurile CEO, evaluate pentru accesarea de credite

Complexul Energetic Oltenia caută soluții pentru a asigura finanțarea unora dintre investițiile sale. Vor fi evaluate toate bunurile mobile și imobile care pot constitui garanție în vederea de accesării de credite bancare.

Complexul Energetic Oltenia are deschise mai multe linii de credit pentru a nu avea sincope în desfășurarea de zi cu zi a activității. De asemenea, de-a lungul anilor au fost realizate o serie de împrumuturi pentru punerea în operă a unor investiții de mediu la sucursalele electrocentrale.

Este vorba de instalațiile de desulfurare și slam dens. Pentru o astfel de instalație, respectiv cea de la Termocentrala Turceni a fost obținut în urmă cu mai mulți ani un credit japonez.

Măsura este și acum criticată, având în vedere că de la 1 iulie unul din grupurile energetice de la Sucursala Electrocentrale de la Turceni va fi închis. Cel puțin acesta a fost anunțului unuia dintre membrii Directoratului, Lăcrămioara Diaconu-Pințea. Sindicatele și nu numai au anunțat că o astfel de măsură nu are logică.

E nevoie de fondur Planul de restructurare

Și în anii următori va fi nevoie de foarte multe fonduri, unele bancare, pentru realizarea investițiilor majore anunțate în Planul de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltenia.

Este prevăzută construrea a trei grupuri pe gaze naturale și a mai multor parcuri fotovoltaice în județele Gorj și Dolj. Planul avea o valoare inițială de 3,5 miliarde de euro. O bună parte a finanțării ar trebui să fie oferită de către Guvern în baza unui Memorandum.

Deocamdată, Planul nu este încă aprobat de către Comisia Europeană. Planul de restructurare prevede închiderea etapizată  a cinci grupuri energetice și externalizarea Sucursalei Craiova II cu cele două grupuri aferente. Închiderea etapizată va avea loc în paralel cu investițiile în grupurile pe gaze naturale și vor fi construite parcuri fotovoltaice.

Planul de restructurare și decarbonare prevede investiții în unități noi de producție cu o capacitate instalată cumulată de până la 2.000 MW. Astfel, se are în vedere: construcția a 8 parcuri fotovoltaice la Turceni, Rovinari și Ișalnița cu o capacitate instalată totală de cca 700 MW; reabilitarea/retehnologizarea și modernizarea  microhidrocentralei de la Turceni cu o capacitate instalată de 10 MW; dezvoltarea de capacități noi pe gaze naturale cu o capacitate instalată totală de până la 1.300 MW, la Turceni și Ișalnița. Complexul Energetic Oltenia a parafat câteva înțeleger cu traderi de energie pentru a vinde o parte din producța CEO până în 2025.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS