10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjStudii de fezabilitate de milioane de euro pentru trei investiții din Târgu Jiu

Studii de fezabilitate de milioane de euro pentru trei investiții din Târgu Jiu

Primăria Târgu Jiu va accesa fonduri europene pentru studiile de fezabilitate destinate concretizării a trei investiții din municipiu. Potrivit primarului din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, vor fi accesate fonduri europene în valoare de peste 3 milioane de euro pentru realizarea a trei studii de fezabilitate.

Două vor viza reabilitarea aleilor din Parcul Central și a Parcului Central unde se află operele lui Constantin Brâncuși. De asemenea, un studiu de fezabiltate pe bani europeni va fi necesar și pentru restaurarea și reabilitarea fațadei Colegiului Național „Tudor Vladimirescu”.

Clădirea este monument istoric și beneficiază deja de lucrări de reabilitare la interior. „Noi nu aveam aceste fonduri în bugetul local pentru studiile de fezabiliate. Este vorba de trei proiecte care vor primi o finanțare de 3 – 4 milioane de euro. O asemenea sumă dintr-o dată este imposibil să o punem la dispoziție pentru studiile de fezabilitate. Sunt două obiective importante din oraș”, a declarat primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu.

Parcul Central are peste 100 de ani

Parcul Central din municipiul Târgu Jiu a fost înființat în urmă cu peste 100 de ani. Nu a beneficiat de investiții majore în ultimul secol. Doar gardul împrejmuitor a fost modernizat la un moment dat. Interesant este că exista un proiect de modernizare care propunea o nouă împrejmuire, sistem modern de iluminat, mobilier urban, pavarea aleilor, fântâi arteziene, un mic amfitreatru, precum și noi plantări.

În momentul de față, autoritățile vor să realizeze studii de fezabilitate pentru alei și pentru reabilitarea Parcului Central. Astfel, vor fi elaborate două proiecte tehnice. Există posibilitatea accesări de finanțare separată. De precizat că Parcul Central adăpostește unele din cele mai importante opere realizate de Constantin Brâncuși în aer liber. Este vorba de Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor și Poarta Sărutului. Toate sunt construite din travertine și sunt vizitate de sute de mii de persoane în fiecare an. O problemă majoră a Parcului Central o reprezintă ciorile care murdăresc în permanență aleile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS